DOELMAN RENÉ DE KNEGT NIET NAAR HET WK HANDBAL

DOELMAN RENÉ DE KNEGT NIET NAAR HET WK HANDBAL

‘NA DE UITLEG HEB IK WEL BEGRIP VOOR DEZE KEUZE’

 

Hij had er niet op gerekend. Maar een vervelend telefoontje betekent dat doelman René de Knegt (26) uit Zoetermeer vanaf vrijdag niet aan het WK handbal deelneemt.

De Knegt is de uitermate betrouwbare keeper van landskampioen Aalsmeer. Hij begon bij Gemini in Zoetermeer en kwam via Hellas en Hurry-Up bij de titelhouder terecht. Al vaker maakte hij deel uit van de nationale ploeg. Dit keer echter gaf de nieuwe bondscoach Staffan Olsson de voorkeur aan Bart Ravensbergen en Arjan Versteijnen. Of beter gezegd: keeperstrainer Gerrie Eijlers bracht de vervelende boodschap over aan De Knegt. Eijlers was zelf lange tijd de onbetwiste nummer één van Oranje en voelde dus goed aan hoe de beslissing zou overkomen.

De Knegt, die in oktober 2018 zijn eerste interland speelde, over het cruciale telefoontje: ,,Gerrie heeft mij vooraf persoonlijk gebeld om uit te leggen waarop hij zijn keuze heeft gebaseerd. Daar kon ik wel begrip voor opbrengen, al was de teleurstelling natuurlijk wél groot. Ik ben genoeg sportman om graag voor Oranje uit te komen op een WK. Zeker nu we over een sterk team beschikken.”

TOETSBARE INFORMATIE

Eijlers gaf dus tekst en uitleg en De Knegt kon zich daar achteraf wel in vinden. ,,Het ging om speeltijd op hoog niveau, reddingspercentages, dat soort zaken. Voornamelijk dus veel meetbare en toetsbare informatie, wat ik ook wel een goede basis vind voor een dergelijk besluit. Arjan Versteijnen kwam daarin beter naar voren dan ik. Ik heb daar nog met Gerrie verder over doorgepraat en toen was het voor mij duidelijk waar ik aan toe was.”

Hoe anders was het vorig jaar nog rond deze tijd. De Knegt werd toen plotseling opgeroepen voor Oranje dat destijds het EK afwerkte in Hongarije. Halsoverkop werd de Zoetermeerder ingevlogen toen de beide keepers Bart Ravensbergen en Dennis Schellekens positief op Corona werden getest. De Knegt, die op de Supply Chain Management afdeling van Lidl werkt, moest toen ’s-avonds snel zijn spullen pakken. De volgende ochtend nog even naar kantoor om wat zaken af te maken en daarna vliegensvlug naar Boedapest. Het Nederlands team overleefde met een serie knappe resultaten de voorronde en kon terugkijken op een meer dan geslaagd evenement.

PROFESSIONELE TOPSPORTER

René de Knegt hoopte dus definitief een plek bij Oranje te hebben afgedwongen, maar het bewuste telefoontje toont het tegendeel aan. Zijn fans hadden nog even gehoopt dat Wai Wong, de assistent-trainer van zijn club Aalsmeer én de rechterhand van bondscoach Olsson, zijn invloed zou laten gelden. ,,Maar zo werkt het natuurlijk niet”, is De Knegt realistisch. ,,En dat is maar goed ook. Met vriendjespolitiek bereik je niks. De beslissing moet gebaseerd zijn op aantoonbare gegevens”, aldus de keeper die als een professionele topsporter de teleurstelling heeft verwerkt.

Daarbij hielp het, dat hij de afgelopen periode met zijn vriendin naar de wintersport kon vertrekken. Daar heeft hij zijn gedachten kunnen verzetten. ,,Natuurlijk is het jammer om niet op zo’n groot toernooi te kunnen uitkomen. Maar gelukkig kan ik ook heel veel andere leuke dingen doen naast het handballen. Ik heb de tijd gebruikt om lekker even bij te komen van een hectisch periode op het werk rond de Kerstdagen.”

KANSEN VOOR ORANJE

Ondanks de enorme teleurstelling gaat De Knegt de verrichtingen van zijn ploeggenoten wel met veel belangstelling volgen. Dit keer op een afstandje, maar met evenveel passie. ,,Ik denk, dat de kansen voor het Nederlands team hoopvol zijn wat betreft de eerste ronde. Ze kunnen de eerste twee wedstrijden tegen Argentinië en Noord-Macedonië winnen. Noorwegen zal te sterk zijn. Dan komen ze de poulefase door en treffen in de hoofdronde een paar zware tegenstanders. Maar ook dan zijn ze niet kansloos. Ik hoop eigenlijk dat mijn teamgenoten bij Aalsmeer, Samir Benghanem en Jeffrey Boomhouwer, zo ver komen met Oranje dat ze voorlopig nog even niet op de club verschijnen.”

AD SPORT/PETER LOTMAN