STAN ZWINKELS DOET EX-TEAMGENOTEN PIJN

VERRASSENDE OVERSTAP VAN QUINTUS NAAR LANDSKAMPIOEN AALSMEER

Stan Zwinkels stapte onlangs over van Quintus naar landskampioen Aalsmeer. Zaterdag was hij met zijn nieuwe club even terug op vertrouwde bodem in Kwintsheul voor het duel in de HandbalNL League.  Met de 28-31 overwinning troefde hij zijn voormalige ploeggenoten af.

Het was eerder dit jaar een verrassende stap van de 23-jarige Westlander, omdat niets er op wees dat de zoon van vrouwentrainer René Zwinkels Quintus zou verlaten.

Over de reden van de transfer is de linkshandige opbouwspeler duidelijk: ,,Ik wilde te weten  komen hoever ik kan komen met mijn kwaliteiten. Ik vind het fijn om veel en intensief te sporten. Bij Aalsmeer kreeg ik daarvoor de ideale mogelijkheid. Aalsmeer vroeg mij en dat kwam voor mij onverwachts. Ik had het naar mijn zin bij Quintus en was er niet mee bezig om weg te gaan.  Maar na een goed gesprek bij Aalsmeer met trainer Bert Bouwer heb ik toch besloten de stap te wagen. Ze zien potentie in mij en dat geeft vertrouwen.”

VEEL STEUN EN TIPS

De robuuste Zwinkels, die met zijn kracht ook in verdedigend opzicht zijn mannetje staat, heeft nog geen moment spijt. ,,Het team en de sfeer bevallen me goed. Iedereen heeft de instelling om te presteren, waardoor de motivatie om beter te worden groot is. Van de spelers om mij heen krijg ik veel steun en tips om mezelf te verbeteren. Bij Aalsmeer zijn de mogelijkheden groter en is alles professioneler opgezet. Iedere speler heeft bijvoorbeeld een persoonlijk krachtschema en dat is een onderdeel dat ik altijd leuk heb gevonden.”

Een van de sterke punten van Zwinkels is zijn snoeiharde, linkshandige sprongschot. ,,Ik heb in de afgelopen weken al beter geleerd om te bepalen wanneer ik moet knallen en wanneer ik mijn rust moet bewaren en de bal moet doorpassen. Daarnaast merk ik veel vooruitgang in de looplijnen, al is dat soms nog wel wennen. Ik merk, dat ik beter word door het intensieve trainen en dat past goed bij mijn sportieve instelling”, zegt Zwinkels die in zijn jeugdjaren óók een voortreffelijk wedstrijdzwemmer was.

VERSTERKINGEN

De technische staf van Quintus zal zich nog wel eens achter de oren krabben na het laten gaan van de linkshandige Zwinkels. De twee andere linkshanders, Collin de Vette en Yannick Boers, maakten bekend aan het einde van het seizoen te stoppen.

Coach Jack van Lier: ,,De rechteropbouw is dan dunnetjes bezet. Achter de schermen zijn we druk bezig met het aantrekken van versterkingen en het uitbreiden van het trainingsprogramma. Hard nodig als we BENE-League gaan spelen. Het liep vandaag tegen Aalsmeer wel lekker. Goede werklust en ze hebben laten zien wat ze waard zijn. Aanvallend mooie combinaties die resulteerden in volledige kansen. Ze hebben 60 minuten gestreden en dat geeft moed.”

 

HOOFDMACHT

 

Intussen is Zwinkels blij met zijn keuze en leert veel van de ervaren succescoach Bert Bouwer, ooit zelf een topspeler bij het Haagse Hermes, Sittardia en Oranje.

Zwinkels, die tegen Quintus opviel met een serie prima acties: ,,Ik kan ook veel meters maken in het opleidingsteam van Aalsmeer. Daardoor kan ik wat we leren tijdens de trainingen gelijk toepassen als ik meedraai in het eerste team. Mijn doel is om een vaste basisplaats te veroveren in de hoofdmacht, al zal dat nog wel even tijd nodig hebben in zo’n topploeg. Maar ik weet zeker, dat ik er ga komen”, klinkt het zelfverzekerd uit de mond van de student Master Robotica aan de TU in Delft.

AD SPORT/PETER LOTMAN