QUINTUS KENT DE PIJNPUNTEN NA MASTERCLASS AALSMEER

AD SPORT / Peter Lotman – Vanzelfsprekend heerste er na afloop teleurstelling bij de handballers van Quintus na de oorwassing door Aalsmeer. De 40-24 nederlaag was beduidend hoger uitgevallen dan vooraf was verwacht. Toch was het voor het team van technisch duo Geert Hinskens/Jack van Lier geen schande om van dit Aalsmeer te verliezen. De mannen van coach Bert Bouwer waren superieur en lieten fraaie staaltjes handbal zien.

De thuisclub wilde hoe dan ook voorkomen dat hetzelfde zou gebeuren als destijds in de openingswedstrijd tegen debutant Houten. Die partij verloor Aalsmeer, vermoedelijk door onderschatting. Het kwam uiteindelijk nog helemaal goed dat seizoen met de landstitel. Maar, waarschuwde Bouwer vooraf, dat wil ik niet nog een keer meemaken in de eerste partij. Hij hield zijn team van het begin tot het einde scherp.

                     VOLDOENDE LICHTPUNTJES VOOR EEN BETER VERVOLG IN DE COMPETITIE

Aanvankelijk leek het erop, dat ook Quintus het de titelhouder lastig kon maken. Met een sterke basisopstelling hielden de Westlanders ruim een kwartier prima stand. Ze kwamen zelfs nog even op voorsprong, 3-4 door Jordi van Erp en 4-5 door Ard Vollebregt. Daarna was het echter snel gebeurd met de Heulse ploeg die plotseling veel balverlies leed en onzorgvuldig afrondde.

“In die fase”, constateerde ook coach Hinskens, “speelden we niet meer als team en waren de acties te individueel. Dat  kostte ons veel tegenaanvallen en dan ben je tegen Aalsmeer kansloos. Het moet zorgvuldiger en vooral ook meer werken als ploeg. Dat is voor ons de enige manier om een kans te maken redelijk bij te blijven.”

Subtiele lob

Dat lukt nu dus niet, want de thuisploeg strafte elke fout onmiddellijk af met een tegentreffer. Max de Maat (ex- Quintus) kwam regelmatig vrij aan de cirkel en rondde knap af, onder meer met een subtiele lob. De Westlander werd na afloop voor zijn prima spel uitgeroepen tot man-van-de-wedstrijd. Ook Pepijn Michielsen (ex Hellas) mocht naast zijn uitstekende verdedigende taken ditmaal herhaaldelijk mee in de aanval. Hij liet zien, dat hij het scoren én het feilloos afspelen nog niet verleerd is.

Aalsmeer voerde binnen tien minuten de score op tot 13-7 en toen was de partij eigenlijk al gespeeld. Doelman Paul Vis, prima op dreef in de eerste helft, stopte tussendoor nog een strafworp. De druk bleef echter ongekend hoog en ondanks stevig verdedigen van aanwinst Jordan Beukman (het kostte hem 2x tweeminuten) verloor Quintus de grip op de wedstrijd. Via 17-8 klonk bij 18-9 het rustsignaal, waarbij de laatste treffer van Aalsmeer uit een dubbele ‘vlieger’ afgerond door Tim Bottinga van grote schoonheid was.

De tweede helft was bijna een kopie van het eerste half uur. Quintus begon vol overtuiging, waarbij vooral ook de loepzuivere strafworpen van Marc de Vreede opvielen. Maar ook nu weer zakte de Heulse formatie ver terug en moest lijdzaam toezien hoe Aalsmeer met snelle aanvallen en perfecte combinaties over meerdere schijven de productie opvoerde.

“Er was geen houden meer aan”, zag ook doelman Paul Vis, die na de rust plaats maakte voor Lars Hemmes. “Te slordig, te weinig overtuiging in de dekking en te veel eigen acties.” Via 22-13, 27-16 en 32-19 kwam de verlossing bij 40-24.

Lichtpuntjes

Zowel aanvallend als verdedigend zal er flink bijgespijkerd moeten worden. Toch waren er voldoende lichtpuntjes voor een beter verloop in de rest van de competitie. Jordi van Erp en Jordan Beukman toonden aan wel degelijk aanwinsten te zijn. Zij kunnen zich nog verder sterk ontwikkelen. De teruggekeerde Karim Tamim is van grote waarde in de dekking en aan de cirkel. Een paar kilootjes eraf en hij is in topvorm. De spierkracht heeft hij meer dan voldoende. Mitchell Timmermans viel in de laatste fase in en was verdedigend sterk en fel op de man. Dat ontbrak er bij andere teamgenoten nog wel eens aan.

Aalsmeercoach Bert Bouwer was complimenteus voor Quintus. “Ik vind dat ze met meer structuur spelen dan vroeger. Ze kunnen ook veel beter. Ik heb wedstrijden gezien in de oefenperiode waarin ze met meer overleg handbalden. Langere aanvallen en toen waren ze gevaarlijker. Het was nu te geforceerd. Ik zie ze nog wel voor een verrassing zorgen.”

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (***): Door het grote krachtsverschil was het geen wedstrijd. Daardoor was er geen spanning. De vaak mooie combinaties van Aalsmeer zorgden voor het nodige kijkplezier. Bij Quintus waren die acties te spaarzaam.

Scheidsrechters (***): Een prima debuut van het nieuw geformeerde koppel André Hommen/Laurens van Kessel in de BENE-League. Het zou wat meer ontspannen mogen zijn. Het fluiten was bijvoorbeeld zó oorverdovend hard. Dat was niet nodig in deze wedstrijd. Ook veel nadrukkelijke gebaren, terwijl een rustig fluitsignaal voldoende was. Waarschijnlijk was dit ook toe te schrijven aan extra spanning, die ongetwijfeld zal verdwijnen als ze langer samen fluiten.

Bijzonderheid: Samir Benghanem ontbrak bij Aalsmeer vanwege een gekneusde pols na een auto-ongelukje.

Doelpunten Aalsmeer: Max de Maat (5), Tom de Bruin (5), Tim Bottinga (5), Rob Jansen (5), Donny Vink (4), Pepijn Michielsen (4), Don Hartog (4), Vaidas Trainavicius (3), Jimmy Castien (3), Nils Dekker en Jake Honig.

Doelpunten Quintus: Marc de Vreede (8, waarvan 7 strafworpen), René de Bakker (4), Max van Zijderveld (4), Jordi van Erp (2), Rick van Ravesteijn (2), Ard Vollebregt, Yannick Boers, Dean van Haeren en Jordan Beukman.

Peter Lotman AD.

Leave a Reply