Handbal: Aalsmeer v Volendam: Aalsmeer

Opnieuw vermakelijk spektakel bij Aalsmeer-Volendam

Het houdt maar niet op. De handballiefhebbers worden de laatste weken verwend met spektakelstukken. Nu weer zorgden Green Park/Aalsmeer en Kras/Volendam ervoor dat de toeschouwers tot de laatste seconde op het puntje van de banken bleven zitten. In het eerste duel om de landstitel won Aalsmeer uiteindelijk nipt met 24-23.

Dat belooft dus wat voor de return zondag in Volendam. De echte liefhebbers hopen uiteraard nog op een derde duel, wéér in Aalsmeer, tijdens het Pinksterweekeinde. Het zou een fraaie afsluiting zijn van een veelbewogen handbalcompetitie.

rsz pd190525075

Het duel van zaterdag leek aanvankelijk al snel in het voordeel van de thuisclub uit te pakken. 4-1 na tien minuten en 6-3 binnen het kwartier. In die periode had Florent Bourget al een strafworp op de paal geschoten en was Gerrie Eijlers heer en meester bij twee zevenmeters van specialist Erik Blaauw en Vaidas Trainavicius.

Bij die 6-3 liet vervolgens alleskunner Robin Jansen zich nadrukkelijk gelden. Hij zorgde hoogstpersoonlijk met drie wervelende acties voor 6-6. Jaap Beemsterboer (2x) en Igor Mrsulja, die een prima wedstrijd speelde, lieten bij 6-9 de partij ineens kantelen. Vervolgens waren het Remco van Dam (twee strafworpen) en Samir Benghanem, die ondanks fraaie reddingen van Eijlers, de ruststand op 10-11 bepaalden.

LOEPZUIVER

Het was mooi om te zien hoe ook in het tweede bedrijf Remco van Dam alle toegekende strafworpen loepzuiver benutte. Hij is bezig aan zijn laatste wedstrijden en heeft zich duidelijk voorgenomen afscheid te nemen met nóg een landstitel. Hij speelde een overtuigende partij.

Het begin van de tweede helft was desastreus voor Volendam. Bert Bouwer had zijn Aalsmeerdiscipelen blijkbaar flink toegesproken, want zij kwamen geladen terug binnen de lijnen. Binnen zes minuten was de achterstand weggepoetst en waren de rollen omgedraaid: 16-13. Ook na tien minuten (18-15) leek de eerste slag naar de thuisclub te gaan. Maar Volendam rechtte de rug, spuugde nog eens flink in de handen en zoals zo vaak de laatste weken kwam het bij 20-20 weer helemaal in de wedstrijd.

Vervolgens ging Marnix Roos, net als vorige week, er voortijdig af met rood na zijn derde tijdstraf. Prompt zorgden Remco van Dam (2x) en Tim Bottinga voor 23-20. In de laatste tien minuten gebeurde vervolgens van alles en de arbiters van dienst, Ruud en Paul Geraets, kwamen ogen tekort om alle overtredingen te constateren. Ze stuurden in die kritieke fase, bij 23-21, eerst Zarko Curic en daarna Léon van Schie naar de strafbank. Veel ophef aan Volendamse kant, omdat juist Van Schie met compleet verscheurd shirt in hun ogen het slachtoffer was in plaats van de dader.

Het tumult zwol nog verder aan toen bij 24-23 (fraaie treffer Jordy Baijens) een ogenschijnlijk geldig doelpunt van Igor Mrsulja werd afgekeurd vanwege cirkel. Het was een circusachtige act van de balkunstenaar en het zag er merkwaardig uit met zijn achterwaartse schot, maar heel Volendam was er van overtuigd dat het een terechte gelijkmaker was. De broers Geraets dachten daar anders over en kwamen (uiteraard) niet op hun beslissing terug.

GEBETEN HOND

Ook in de laatste dertig seconden waren de Limburgse broers de gebeten hond in de ogen van de Volendammers. Robin Jansen werd met een ‘professionele’ overtreding, zoals we dat graag noemen, ter hoogte van de vrije worplijn de grond in geboord. En waar iedereen in het Oranje rekende, of in elk geval hoopte, op een rode kaart en een strafworp voor dader Samir Benghanem kwam hij weg met een tweeminutenstraf en gewoon een vrije worp. Het was wél zijn derde, dus ook met rood naar de kleedkamer net als vorige week, maar hij had zijn team behoedt voor de gelijkmaker.

Ruud en Paul Geraets waren na afloop duidelijk in hun commentaar. ,,Als het eerder in de wedstrijd een rode kaart is, dan moeten we hem in de laatste seconden ook geven en is het inderdaad een strafworp erbij. Maar wij zouden ook eerder geen rood hebben gegeven, dus gewoon een vrije worp en twee minuten. Dat zijn de regels”, aldus het tweetal gedecideerd. Waarna heel Volendam teleurgesteld afdroop en geen goed woord over had voor de arbitrage.  Even verderop had Aalsmeer daar geen boodschap aan en vierde alvast een bescheiden feestje.

Doelpunten Aalsmeer:Remco van Dam (7), Tim Bottinga (5), Samir Benghanem (4), Robin Boomhouwer (3), Quinten Ouderland (3), Rob Jansen en Vaidas Trainavicius.

Doelpunten Volendam:Robin Jansen (7), Igor Mrsulja (7), Jordy Baijens (3), Marc Kok (2), Jaap Beemsterboer (2) en Marnix Roos (2).

Bijzonderheid:Volendam miste hoekspeler Sander Visser, die juist de laatste tijd zo uitstekend in vorm was. Hij was de dagen ervoor plotseling opgenomen in het ziekenhuis met een blindedarmontsteking. Een tegenvaller voor coach Portengen en zijn team. Zelf heeft Visser het idee dat hij in de thuiswedstrijd weer ‘gewoon’ mee kan spelen. Over gedrevenheid gesproken…

AD SPORT/PETER LOTMAN