MAX DE MAAT STOPT AAN HET EINDE VAN HET SEIZOEN BIJ AALSMEER

‘IKWIL NIET MEER ELK WEEKEND VERPLICHTINGEN HEBBEN’

Max de Maat heeft besloten aan het einde van dit seizoen te stoppen met handballen. De 26-jarige cirkelloper en verdedigingsspecialist van Aalsmeer kan het niet langer opbrengen om al zijn vrije tijd aan de trainingen en de wedstrijden van de landskampioen te besteden.

De Maat, in het dagelijks leven werkzaam als werkvoorbereider bij Eekhout bouw, stapte vier seizoenen geleden over van Quintus naar Aalsmeer. Bij de Westlandse club was hij vijf jaar succesvol actief in het eerste team, maar het is nu mooi geweest. ,,Ik ben er wel aan toe om niet meer elk weekend verplichtingen te hebben en steeds weer in de bus te zitten”, aldus de robuuste speler die zo’n zeventien jaar actief was in de handbalsport.

HOOGTEPUNTEN

Hij blikt met veel plezier terug op de beginjaren van zijn handballoopbaan: ,,Ik ben begonnen in de jeugd bij VELO en ben daarna overgestapt naar Quintus om me verder te ontwikkelen. Vanaf de Talents tot Jong Oranje heb ik altijd in de selecties gezeten voor het nationale team. Dat waren mooie tijden. Veel meegemaakt en veel hoogtepunten beleefd. De promotie met Quintus naar de BENE-League en de wedstrijden op het EK onder 19 met Jong Oranje in Denemarken zijn onvergetelijk. En vooral natuurlijk ook de twee landstitels met Aalsmeer waren fantastische momenten.”

In feite had Max de Maat bij Aalsmeer de pech, dat hij al die jaren moest opboksen tegen de eerste cirkelloper, Samir Benghanem, die ook in het hart van de verdediging stond. De Maat kreeg regelmatig speeltijd en dan bleek zijn kracht in het defensieve blok en aan de cirkel. Maar het was bijna onbegonnen werk om de ijzersterke international Benghanem uit de basis te spelen. Dan is het een extra opgave om al die zware trainingsarbeid te verrichten en al die jaren optimaal gemotiveerd te blijven. Dat lukte hem wel, maar het is nu dus genoeg geweest.

SOCIALE CONTACTEN

De Maat weet nog niet wat hij verder gaat doen. Zijn vriendin, Angelique van Duijvenbode, blijft handballen bij VELO en hij zal daar nu wat vaker kunnen gaan kijken. Ook een aantal clubs in zijn voormalige Haags/Westlandse regio zullen een poging wagen om de ervaren en toch nog jonge speler in te lijven.

De Maat: ,,Ik sluit nog niet definitief uit dat ik niet meer ga handballen, maar op dit moment heb ik de beslissing genomen om te stoppen. Ik ga andere dingen doen die ik leuk vind en vooral tijd inhalen met vrienden en mijn sociale contacten weer een beetje aanhalen.”

 

Max de Maat is met Aalsmeer nog in de race om een plek in de Best Of Three en het winnen van nóg een prijs zou een mooi afscheid betekenen voor de Westlander.

AD SPORT/PETER LOTMAN

Foto: Kick’s Foto’s