Mark van der Ban nieuwe voorzitter handbalvereniging

Door: Jan Dreschler. De nieuwe voorzitter van handbalvereniging Green Park Aalsmeer is Mark van der Ban. Hij is een geboren Aalsmeerder met een grote passie voor handbal. Hij volgt Mike van der Laarse op als boegbeeld van de club met een geheel vernieuwd bestuur in een periode dat er veel werk aan de winkel is. In het gesprek gaat het een beetje over hem, maar vooral over handbal.

Mark van der Ban is 58 jaar geleden geboren aan de Aalsmeerderweg, een paar honderd meter van waar hij nu woont. Zijn vader was Piet van der Ban, leverancier van verse grond voor de kwekers. Hij ging naar de lagere school in Aalsmeer Oost en volgde daarna de Mavo. Toen hij zestien jaar was ging hij op de veiling werken. De betekent dat hij nu al 42 jaar binnen het veilingcomplex werkzaam is, waarvan de laatste 25 jaar bij Adomex. Adomex is een organisatie die snijgroen levert. Het is een specialisme waarbij eigenlijk alles geleverd wordt wat er naast de bloemen nog meer in een boeket zit. Adomex is toonaangevend op het gebied van snijgroen met een jaaromzet van honderd miljoen euro en honderdvijftien medewerkers. Mark is er commercieel directeur. Uit de manier waarop hij erover praat blijkt de trots op zijn bedrijf. Er zijn vestigingen in Aalsmeer, Uithoorn, Naaldwijk, Rijnsburg, Ede, Duitsland en Amerika.

Handbal Aalsmeer van hoog niveau
Handbal is de rode draad in zijn leven. Tot zijn dertiende jaar speelde hij voetbal, maar toen zei de legendarische trainer Jack Stammes, waar deze maand een (sport)park naar vernoemd is: “jij moet komen handballen.” En dat heeft hij ook gedaan. Tot zijn dertigste was hij zelf actief als speler en daarna als trainer/coach voor de jeugd en in diverse andere functies.
Zijn beide zoons Jannick (26) en Jeromy (22) handballen ook, Jannick in het derde elftal en Jeromy in het eerste. Jeromy heeft ook in jong Oranje gespeeld. Het handbal in Aalsmeer is van hoog niveau. Het is eigenlijk vanaf de vijftiger jaren al zo dat Aalsmeer tot de top van Nederland behoort. Op de vraag hoe dat komt zegt hij na enig nadenken: “in de tijd dat het zaalhandbal in Nederland ontstond waren er niet zoveel sporthallen in ons land. In Aalsmeer Oost konden we beschikken over Bloemenlust waar we konden handballen. Dat is zeker een factor geweest.”

In de laatste tien jaar is de vereniging vijf keer Nederlands kampioen geworden. De sport werd door de jaren heen wel steeds professioneler. Eigenlijk kun je zeggen dat het een semiprofessionele sport is geworden.
Tegenwoordig komen de jongeren die lid zijn van de vereniging overal vandaan, mede vanwege de jeugdopleiding waarin heel veel geïnvesteerd wordt. “Wij zijn het Ajax van het handbal,” zegt Mark. Met name als je op hoog niveau speelt, zoals bij Heren 1, dan is het de training niet mis. Zes á zeven keer per week wordt er getraind met de baltraining en krachttraining. Ook is er professionele begeleiding.

Ongunstige loting kost veel
Ofschoon Green Park Aalsmeer vele malen Nederlands kampioen was wordt niet deelgenomen aan Europese toernooien. De reden is dat de vereniging zich dat financieel niet kan veroorloven. Bij een ongunstige loting kan dat heel veel geld kosten. Stel dat je een club uit Israël loot en met het team en de ondersteuning daar naar toe moet, dat kost een vermogen. Een ongunstige loting kan wel dertig tot veertig duizend euro kosten. De financiële basis van de vereniging is daarvoor gewoon niet groot genoeg.
In Nederland is het handbal beperkt in omvang. Mark schat het op ongeveer 60.000 mensen. Het is wel in opkomst, mede door het succes van de Nederlandse dames. In Duitsland is dat anders. Daar is het na voetbal sport nummer twee. En ook in Scandinavië is handbal heel populair. De echt toppers die in het Nederlands elftal spelen zijn dan ook vaak aan buitenlandse clubs verbonden.

Nieuwe start
Er is recent veel gebeurd binnen de vereniging. Het is wat dat betreft wel een spannende tijd geweest. In februari werd bekend dat de vorige voorzitter, Mike van de Laarse, plotseling stopte en na de algemene ledenvergadering is er in juni een heel nieuw bestuur is aangetreden.
“De dynamiek was eruit binnen het oude bestuur. Daarom was het goed om een hele nieuwe start te maken.” Overigens benadrukt Mark dat de onderlinge verhoudingen met de oud-bestuursleden erg goed zijn en dat zij allemaal beschikbaar zijn om het nieuwe bestuur desgewenst te adviseren.

Instappen als voorzitter na zo’n ingewikkelde fase is misschien niet zo gemakkelijk? “Dat is zo, maar aan andere kant,” zegt hij, “heb ik heel veel kennis van het handbal en als commercieel directeur bij mijn bedrijf kan ik goed omgaan met sponsors en ik kan ook de boekhouder terzijde staan. Desondanks is het wel iets waar ik, zeker de eerste tijd, zo’n twintig uur per week in stak naast mijn drukke baan. Ik heb met iedereen gesprekken gevoerd en afspraken gemaakt.
We hebben er ook veel tijd in gestoken om goede jeugdtrainers binnen te halen (waaronder oud-handballer Jeffrey Boomhouwer). De jeugd moet de basis en de toekomst van de club blijven. De nieuw opgerichte sponsorcommissie onder leiding van Dennis Wegbrandts geeft de sponsoren weer de aandacht die ze verdienen. Kortom er was veel te doen. Thuis werd wel gevraagd of er nog wel eens een avond zonder handbal was.”

Handbal Super League
En er zijn ook allerlei landelijk ontwikkelingen. “De handbalbond wil het handbal omvormen van ‘Beneleague’ naar de ‘Handbal Super League.’ De bond gaat er vanuit dat de handbalsport veel levendiger is en daarmee aantrekkelijker dan voetbal, bijvoorbeeld doordat er veel meer doelpunten gemaakt worden en wil de jeugd hiervoor meer interesseren. Speerpunten voor de komende tijd binnen de eigen vereniging zijn dat iedereen zich veilig en welkom moet voelen en dat er veel aandacht is voor het de jeugd en ook voor het dameshandbal. Dat laat onverlet dat Heren 1 het paradepaardje van de vereniging blijft, maar daarnaast hebben ook andere delen van de vereniging aandacht nodig.
Het bestuur wordt breder opgezet, waarbij gewerkt wordt met meerdere commissies. Die commissies houden zich bezig met deeltaken. De voorzitter is altijd een bestuurslid.”

Wat houdt het bestuur verder nog bezig? “Van belang is ook om na de corona periode weer meer mensen naar de sportzaal te krijgen. Binnen de handbal heeft Aalsmeer indertijd de beste livestream opgezet van alle handbalverenigingen, maar dat gaat ook tegen je werken. Die livestream is zo goed dat mensen niet meer naar de zaal komen, maar de wedstrijd liever van achter de televisie bekijken. Een ander punt is dat de Aalsmeerse middenstand nog wel wat meer geïnteresseerd mag worden voor het handbal. Die steun is heel hard nodig.”

Bron: Aalsmeer Vandaag
Foto: Jaap Maars