JAN ALMA (1934-2022)

TOPTRAINER DIE HET HANDBAL OP DE KAART ZETTE

Op 88-jarige leeftijd is Jan Alma overleden. Geen Haagse handbaltrainer heeft zo veel succes geboekt als de nestor onder de vaderlandse oefenmeesters. Hij leidde de vrouwen van Hellas en de mannen van Aalsmeer naar de nationale titel. Ook vierde hij triomfen met Hermes, waarmee hij twee keer de beker won, en Quintus dat hij naar de top bracht. Als bondscoach van de vrouwen was hij de eerste trainer die Oranje de A-status bezorgde.

Alma kreeg in zijn leven een groot aantal onderscheidingen toegekend. Hij werd benoemd tot erelid van Hellas en het Nederlands Handbal Verbond. Hij ontving de Zilveren Roos bij Hermes, het Verbondsereteken in Goud en de Sportpenning van de gemeente Den Haag. Er werd een tribune in de sporthal van Hellas naar hem vernoemd en hij kreeg een plaats op de Wall of Fame van de gemeente Den Haag.

Veel voldoening beleefde de grijze eminentie aan de successen bij Hellas, Quintus, Hermes en Aalsmeer. De landstitels met de vrouwen van Hellas vormden voor hem een hoogtepunt. Een team dat hij vanaf de jeugd opbouwde en waarmee hij met Hellas het handbal in Nederland en het buitenland in de jaren zeventig op de kaart zette. Toen iedereen dacht, dat Alma vooral een succesvolle vrouwentrainer was, stapte hij over naar de mannen. Ook bij die clubs reeg hij de successen aaneen.

Nog steeds wordt er met ontzag gesproken over zijn aanpak. Een gedreven coach, die tot het einde met passie over zijn geliefde handbalsport kon praten. Herinneringen ophalen over die succesvolle periode hielden hem lang op de been. Die intensieve trainersloopbaan van ruim vijftig jaar was slopend geweest, beaamde hij, maar hij had het voor geen goud willen missen. Niet alleen vanwege al die successen, maar vooral ook door de menselijke contacten in binnen- en buitenland.

Zijn echtgenote Mieke Pottuijt, ooit topspeelster van het glorieuze Hellas en Oranje, was zijn grote steun en toeverlaat. Zowel in zijn privéleven als naderhand op de wisselbank als assistent-coach. De laatste jaren was de gezondheid broos geworden. Zijn medisch dossier was even indrukwekkend als de lijst met successen, maar praten over zijn favoriete sport deed de maestro tot het laatst met grote bevlogenheid.

De crematie vindt in besloten kring plaats.

AD SPORT/PETER LOTMAN