greenpark600LS

eye of the tiger S

Greenpark Aalsmeer duwt LIONS opnieuw kopje onder (2)

Green Park Aalsmeer is OCI LIONS voorbijgestreefd op de ranglijst van de BENE-League. Tijdens de vijfde speelronde versloeg het team van Bert Bouwer de Limburgse aartsrivaal met 28-24. In een totaal andere entourage dan vijf maanden geleden toen in een stijf uitverkochte sporthal zo'n achthonderd toeschouwers getuige waren hoe de Aalsmeerders de tiende landstitel veroverde, maakte beide kemphanen er zaterdagavond opnieuw een spannende en emotievolle pot handbal van, die pas in de laatste vijf minuten beslist werd. LEES VERDER OP AALSMEER VANDAAG

BERT BOUWER DE GRONDLEGGER VAN EEN ONGEKEND SUCCES AALSMEER DE BESTE VAN NEDERLAND

Door Peter Lotman

Aalsmeer - Als aan iemand de landstitel van Aalsmeer moet worden opgedragen, is het wel trainer/coach Bert Bouwer. Hij is ontegenzeggelijk de grondlegger van het succes dit seizoen. Door zijn aanpak kon opnieuw een schaal worden toegevoegd aan de toch al rijkelijk gevulde prijzenkast. Zaterdag deelde Aalsmeer in de eigen oververhitte Bloemhof met 25-23 de beslissende tik uit aan rivaal Lions.

 Natuurlijk ging ook alle lof uit naar de spelers, die de boodschap van Bert Bouwer de afgelopen maanden zo gewetensvol oppakten. Ze speelden de laatste tijd gedisciplineerd, lieten fraai handbal zien, knokten als team en beschikten over veel zelfvertrouwen.

En natuurlijk verdienden ook de altijd onvermoeibare voorzitter Mike ‘Multi’ van der Laarse met al zijn staf en vrijwilligers een groot compliment. Zij hebben met z’n allen van Aalsmeer opnieuw een club gemaakt die meetelt in de vaderlandse top. Er staat een team dat met de versterkingen die erbij komen, ook in de nabije toekomst een rol van betekenis kan spelen.

De gouden greep van preses Van der Laarse om Bert Bouwer binnen te halen, betaalde zich dubbel en dwars terug. Want de voormalige topspeler van Hermes, Sittardia en Oranje bleek al zijn ervaring, ook als trainer bij Sittardia en als bondscoach, met overtuiging te kunnen overbrengen. Zijn adepten gingen beter handballen, ze speelden slimmer en uit alles bleek dat ze geloofden in de boodschap van hun coach. En dan kom je heel ver met het behalen van prestaties.4B0A0786

GROTE DRUK

Dat bleek vorige week al in Sittard, toen Aalsmeer uit geslagen positie knap terug kwam en zelfs de eerste partij nog won ook. De grote vraag was vervolgens of de Noord-Hollanders bestand zouden zijn tegen de druk van het moeten winnen. Zou de euforie bijtijds uit de koppies zijn. Ook daarin slaagden Bouwer en zijn staf met glans. Ze realiseerden zich maar al te goed dat ze het niet op een derde wedstrijd, wéér in Sittard, moesten laten aankomen.

En dus domineerde de thuisclub na een wat stroef begin vrijwel de gehele partij. Na 4-6 was het al snel 6-6 en via 8-8 en 12-9 stond er bij de rust al een knappe 15-10 voorsprong op het bord. Die werd na het wisselen rap uitgebouwd tot 19-13, waarbij het opvallend was dat Lions wel erg veel ‘makkelijke’ kansen onbenut liet. Bij 22-20, met nog zeven minuten op de klok, zat de aanhang van Aalsmeer nog even in spanning.

Twee treffers van Nils Dekker en een mooi afscheidsdoelpunt van Wai Wong zorgden voor de enorme opluchting. De Limburgse doelpunten in de onoverzichtelijke slotfase waren slechts voor de statistieken. Al ruim voor het eindsignaal van de voortreffelijk leidende scheidsrechters Schols/Thomassen vierde de bank van Aalsmeer al uitbundig een feestje. Overal vloeiden vervolgens tranen. Bij de winnaars van uitzinnige vreugde en bij de verliezers van diepe droefenis. Zoals zo vaak in de sport lagen ook nu weer alle emoties op een paar vierkante meter dicht bij elkaar.

Doelpunten Aalsmeer : Tim Bottinga (5), Robin Boomhouwer (4), Nils Dekker (3), Erik Blaauw (3), Quinten Ouderland (3), Remco van Dam (2), Samir Benghanem (2), Jimmy Castien, Kevin Hooijman en Wai Wong.

Doelpunten Lions : Joao Ramos (7), Joris Baart (5), Ivo Steins (4), Ivar Stavast (3), Rob Schmeits (2), Lino Janssen en Mario Bergen.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****) : Het was niet altijd even mooi, technisch handbal, maar dit soort duels boeien van het begin tot het einde. Er zit rivaliteit in, spanning, bij vlagen fraaie acties en de emoties lopen vaak hoog op. Geen moment slaat de verveling toe.

Scheidsrechters (****) : Yves Schols en Sigurd Thomassen floten een uitstekende partij. Het was niet makkelijk, want de twee ploegen gunden elkaar niks. Ze zaten er bovenop als het te gortig werd, maar lieten lekker doorspelen waar dat mogelijk was. Ook doorzagen zij goed de theaterstukjes van sommige spelers. Zij zijn pas een jaar aan elkaar gekoppeld en dan is het knap om al zo op elkaar ingespeeld een zware partij te leiden.

Beste Spelers : De beide keepers van Aalsmeer, Marco Verbeij (direct na afloop: ,,Ik leef nog in een roes”) en Gaby Birjovanu, waren in topvorm. Mooi werk van de zeer kundige keeperstrainer Peter Tier. Tim Bottinga was opnieuw ijzersterk op dreef. Hij speelt het seizoen van zijn leven en blinkt wekelijks uit. Robin Boorhouwer is vanwege zijn flitsende spel altijd een lust voor het oog.

Bij Lions haalde een aantal spelers niet de vorm die nodig is om een finalepartij te beslissen. Joao Ramos is van grote waarde voor de Limburgse ploeg vanwege zijn temperamentvolle spel. Datzelfde geldt voor Ivo Steins, die blijft doorbikkelen.

Bijzonderheid : Kevin Hooiman (,,Wat een mooie manier om met de titel thuis afscheid te nemen”) doet een stapje terug na een sterk seizoen waarin ook hij dankzij trainer Bouwer veel geleerd heeft. Ook Wai Wong zien we helaas niet meer terug binnen de lijnen. Hij heeft de laatste, beslissende wedstrijden aangetoond dat hij de oeuvreprijs, die we hem al eerder toekenden, dik heeft verdiend.

AD SPORT/PETER LOTMAN

FIQAS Landskampioen!

Het is gelukt! De mannen van FIQAS Aalsmeer hebben zaterdag ook de tweede wedstrijd in de best-of-three van OCI/Lions gewonnen en zijn kampioen van Nederland geworden. In een bomvolle, warme Bloemhof met zeker 1400 enthousiaste supporters (meer mochten er van de brandweer niet in) werd het een zinderend gevecht. 271A8780

Er was één groot verschil met een week eerder: nu stond FIQAS het grootste deel van de wedstrijd voor…

Vanaf minuut één was wel duidelijk dat het een pittige wedstrijd zou worden: er werd aan beide kanten behoorlijk fysiek verdedigd. Het initiatief lag bij FIQAS Aalsmeer en de eerste goal was ook voor hen (1-0 Nils Dekker), maar toch was het Lions dat na tien minuten een voorsprong had opgebouwd: 1-4. Wai Wong werd hard in het gezicht geraakt, maar kon de wedstrijd gelukkig wel voortzetten en Tim Bottinga profiteerde van het overtal: 2-4. De doelpunten waren duur in deze fase: de verdedigingen heersten. Robin Boomhouwer kreeg wat ruimte op rechts en zorgde voor de aansluiting: 3-4. Lions vergrootte de marge weer (3-6), maar via twee benutte strafworpen en een fraaie goal vanaf links door Quinten Ouderland was de stand weer in evenwicht: 6-6 met zeventien minuten op de klok. Nog één keer was er een voorsprong voor de Limburgers (7-8), daarna nam FIQAS de leiding over en sloeg binnen vijf minuten een gaatje van vier: 14-10, onder meer door doelpunten van Erik Blaauw (penalty), Robin Boomhouwer (mooi vrijgespeeld door Remco van Dam), Ouderland (overtal goed uitgespeeld), Bottinga en van Dam zelf. De Portugees in Limburgse dienst, Ramos, vond het nodig te duwen en moest met een tijdstraf naar de kant. Intussen verrichtte Marco Verbeij twee spectaculaire stops op rij, maakte Samir Benghanem er 15-10 van en voorkwam Verbeij in de slotseconde opnieuw een Limburgs doelpunt. Ruststand: 15-10.

Meteen na rust liep FIQAS serieus weg: 17-10, maar de Limburgers gaven het duidelijk nog niet op. Het duel werd grimmiger en er vielen meer tijdstraffen. Bij een man-minder-situatie werd Verbeij gewisseld voor een veldspeler en moest na die aanval als een haas terug naar zijn doel, waar hij een redding à la Tess Wester verrichtte! Lions kwam terug tot 17-13, maar FIQAS bleef keihard werken en via Blaauw (vanaf zeven meter), Jimmy Castien die kon scoren in een leeg doel en de zeer sterk spelende Bottinga werd het verschil hersteld: 19-13 en 20-14 na tien minuten. De zware strijd begon de tol te eisen en er werd af en toe wat gemist. Maar gelukkig was daar ook steeds Verbeij. Intussen slopen de Lions dichterbij, met name dankzij harde afstandsschoten van Joris Baart. Tien minuten voor tijd moest Verbeij opnieuw rennen naar zijn doel, viel en raakte de paal. Gaby Birjovanu nam zijn plaats in en moest meteen aan de bak. Inmiddels was het 21-18. Bottina vergrootte de voorsprong (22-18) en Birjovanu stopte een vrije kans vanaf de cirkel, maar kon toch niet voorkomen dat het 22-20 werd. Nils Dekker zorgde voor lucht bij alles wat FIQAS was door niet alleen de 23-20, maar ook de 24-20 te scoren. Het laatste Aalsmeerse doelpunt was voor de afscheidnemende Wai Wong: 25-20 met nog twee minuten op de klok. Die tijd was te kort voor Lions om nog terug te komen. Ze scoorden weliswaar nog drie keer, maar daar lag niemand meer wakker van: de strijd was gestreden, de tiende titel was binnen en het feest kon beginnen!    

De medailles werden uitgereikt door een zichtbaar blije NHV directeur Sjors Röttger, die ook jaren bij Aalsmeer trainer is geweest en nog steeds een goede bekende van de club is. De kampioensschaal maakte de huldiging compleet en daarna kon er worden gedanst, gejuicht en natuurlijk… ‘geroeid’.Image6

Trainer/coach Bert Bouwer was na afloop uiteraard een zeer gelukkig man: “Dit is heel bijzonder. We hebben dit seizoen zoveel dingen samen gedaan én zijn er altijd in blijven geloven. In de rust dacht ik al: dit laten ze niet meer los. Dat gebeurde ook niet. Dit is gewoon geweldig.”  En Wai Wong: “Zij hadden waarschijnlijk iets meer last van druk, terwijl wij vrijuit konden spelen. En vandaag… waren wij gewoon de beste!”

Doelpunten: Tim Bottinga 5, Robin Boomhouwer 4, Nils Dekker, Erik Blaauw en Quinten Ouderland 3, Samir Benghanem en Remco van Dam 2, Kevin Hooijman, Jimmy Castien en Wai Wong 1.

Nog wat sfeerbeelden terugkijken en nagenieten? Klik hier

FIQAS op jacht naar tiende titel

20090524 RobinDe mannen van FIQAS Aalsmeer kunnen vanmiddag historie schrijven. Winnen ze namelijk ook de tweede wedstrijd uit de best-of-three serie van OCI/Lions, dan mogen ze zich – voor de tiende keer (!) in de geschiedenis van de club – kampioen van Nederland noemen. Zo ver is het natuurlijk nog niet, want de Limburgse ploeg zal gebrand zijn op revanche na het zo nipt verloren duel van vorige week. Toen stonden zij immers het grootste deel van de wedstrijd voor, maar gingen de Aalsmeerders er in de slotminuut alsnog met de winst vandoor.

FIQAS Aalsmeer heeft wel een heel groot voordeel: de ploeg speelt in de eigen Bloemhof. En die zal, in tegenstelling tot de hal in Sittard vorige week, wel tot de nok toe zijn gevuld met enthousiaste supporters. Wat behalve het team, zijn ook de supporters wel weer eens toe aan een titel. De laatste keer is namelijk alweer negen jaar geleden: toen won FIQAS in het seizoen 2008/2009 de best-of-three van Bevo. Daar waren wel drie wedstrijden voor nodig: FIQAS won de eerste thuiswedstrijd met 29-26, maar verloor de tweede, uit in Panningen na verlenging (29-32). In de derde partij, thuis in de Bloemhof, werd de titel gewonnen na een fraaie 32-26 overwinning. En wie erbij was herinnert zich ongetwijfeld het prachtige ‘balletje achterom’ van Robin Boomhouwer in de slotfase… Behalve Robin maakten ook Jimmy Castien en Wai Wong deel uit van die kampioensploeg, mannen die nog steeds tot de hoofdmacht behoren.  

 

De andere landstitels behaalden de Aalsmeerders in 2004, 2003, 2001, 2000, 1995, 1985, 1959 en 1954. Ze stonden ook vier keer in de finale zonder deze te winnen: in 1987, 1994,

1998 en 2002. Over het algemeen dus een prima score: 9 uit 13.

Maar ook tegenstander OCI/Lions heeft een indrukwekkende erelijst: de Limburgers wonnen immers de afgelopen vier landstitels op rij! En ze stonden de twee seizoenen daarvoor ook al in de finale. Die titels gingen echter naar Volendam. En dit seizoen is Lions opnieuw zeer sterk: de ploeg van Mark Schmetz won de Super Cup (door FIQAS te verslaan), eindigde als tweede in de BeNe League als beste Nederlandse club en werd tweede in de Final Four, achter het Belgische Bocholt. En van de eerder gespeelde zes onderlinge ontmoetingen tussen FIQAS en Lions dit seizoen won Lions er vier en FIQAS twee, waaronder de wedstrijd van vorige week. Dat het spannend wordt, is dus wel duidelijk. Want… grijpt OCI/Lions de laatste kans om in de race te blijven of… kroont FIQAS Aalsmeer zich tot kampioen? We gaan het zien! Wie geen kaartje heeft kunnen bemachtigen kan de wedstrijd zaterdagmiddag live volgen via NPO 1 vanaf 14.25 uur. En wie er wel bij kan zijn: kom op tijd, want het parkeerterrein is niet zo groot. Of… op de fiets.