greenpark600LS

eye of the tiger S

HB1 naar het Peter Verjans Toernooi.

HB1 draait prima voorbereidingstoernooi tijdens het Peter Verjans Toernooi in Beek

Al jaren lang is Green Park Aalsmeer een trouwe deelnemer aan het Limburgse toernooi dat een goede voorbereiding is op het nieuwe seizoen en een eerste krachtmeting met teams die het later in de Jeugddivisie tegen elkaar opnemen. Zes jongensteams kwamen uit in een poule: Feyenoord Handbal (voorheen Snelwiek), Hellas en Quintus, het Belgische Hasselt en uiteraard thuisploeg BFC.image1

14 wekkers gingen vroeg op zaterdagmorgen 31 augustus want om 10.35 uur ging het toernooi van start tegen Feyenoord, nog niet spelend in bekende Feyenoord shirts. Na 25 minuten spelen stapte Green Park Aalsmeer als winnaars het veld af: 14-22. De volgende tegenstander was Hasselt. Green Park Aalsmeer liet zich overrompelen door hun snelle, fysieke spel en het duurde lang voordat Green Park Aalsmeer hun eerste doelpunt maakte, door de  vroege achterstand van 4 doelpunten was de wedstrijd al snel beslist, er werd dan ook met 18-12 verloren. Derde tegenstander was Quintus, Green Park op voorsprong maar zij maakte het nog bijna spannend door de laatste 5 minuten het te laten lopen, wél 13-12 winst.

De laatste tegenstander (het was inmiddels half 7) was Hellas. De beginfase ging nog gelijk op maar Green Park Aalsmeer speelde in hoger tempo. Haagse fouten werden afgestraft en door de snelle break outs won Green Park uiteindelijk gemakkelijk met 28-9.

Douchen en op naar Heerlen waar coach Dennis prima accommodatie geregeld had. In plaats van in een warme sporthal in Beek werd er in een judoruimte met airco geslapen. Ook de salade, saté en patat was een welverdiende maaltijd na een lange, warme eerste wedstrijddag.

Zondagmorgen werd de laatste poulewedstrijd tegen thuisclub BFC gespeeld, deze moest gewonnen worden wilden Green Park Aalsmeer aanspraak maken op een finale plaats. BFC nam het initiatief, maar moest toch zijn meerdere erkennen (7-15). De jongens namen plaats op de tribune om te kijken wie hun tegenstander in de finale zou worden, Hasselt (nog ongeslagen) of Quintus (3x winst, 1 verlies tegen Green Park Aalsmeer) Bij Quintus waren er helaas al twee spelers geblesseerd geraakt, waaronder de enige keeper, en als snel werd duidelijk dat Hasselt de wedstrijd zou gaan winnen.image2

Net als de editie in 2018 werd de finale gespeeld tussen Hasselt en Green Park Aalsmeer. Een gewaarschuwd team telt voor twee en Green Park Aalsmeer nam brutaal de leiding. De teams bleken aan elkaar gewaagd maar Hasselt ging toch met een kleine voorsprong de rust in.  Het bleef lang een wedstrijd maar Hasselt was uiteindelijk de terechte winnaar, eindstand 27-23 na 2x25 minuten speeltijd.

Dennis, Rob, de jongens & ouders kijken terug op een geslaagd toernooi. Met de complimenten van de coach van Hasselt en een uitnodiging voor het toernooi in Hasselt op 4 januari 2020 op zak vertrok iedereen om 5 uur naar het noorden.

Er staan nog twee trials op het programma voordat de competitie op 29 september met een uitwedstrijd bij Quintus begint.

Heren B-jeugd tweede van Nederland!

Zaterdag 13 april ’19 was Green Park Aalsmeer HB1 in Sporthallen Amsterdam-Zuid om met zeven andere teams te strijden om het Nederlands kampioenschap B-jeugd. Met twee oefenwedstrijden tegen Dames 1 en VOC in de benen trad men de eerste wedstrijd aan tegen Olympia/Dos-combinatie. In wedstrijden van 2 x 15 minuten moet je scherp starten, want een achterstand wegspelen kost veel energie in weinig tiijd! De start was prima, de eerste fase ging gelijk op, want na 10’was de stand 8-7 in het voordeel van Aalsmeer. Olympia/DOS bleef goed bij, mede door het prima vrij spelen van de cirkel. In de laatste fase van de eerste helft stopte Cody twee maal, waardoor Aalsmeer kon uitlopen tot een 10-7 ruststand. In de tweede helft werd er in de eerste periode wat gemist, maar toen het lek eenmaal boven was werd er ogenschijnlijk toch nog met een vrij ruime voorsprong gewonnen: 23-15. Eerste winst was binnen!rsz 07 04 2019nkbaalsmeer0730a

De tweede wedstrijd was een drama: slecht begonnen, niet scherp en de jongens van Snelwiek klapten er vol op. Na 13’ was de stand 6-7, maar Snelwiek maakte dankbaar gebruik van de missers en ging met 6-10 voorsprong rusten. In de tweede helft werd er iets beter gehandbald en dat resulteerde in een gelijke stand (14-14) na 9’ en een eerste voorsprong (15-14). Dat was maar een minuutje, want Snelwiek wist niet van opgeven en speelde gewoon veel beter en wilde winnen: blijkbaar was dat niet wat de Aalsmeerders wilden, want in 4 minuten tijd liep de voorsprong voor de Rotterdammers op tot 16-19. En toen kwam er een laatste minuut zoals ik hem nog niet eerder heb gezien: offensiever kon niet en opeens wel met de strijdlust die eigenlijk de hele wedstrijd nodig was. Vijf (5) goals in één minuut!!!! En de terechte winnaar was Snelwiek 19-21, voornamelijk op strijd en passie. Dat moest beter in de derde poulewedstrijd om door te gaan naar de kruisfinales.

Deze derde wedstrijd was tegen Volendam. Tja, tegen Snelwiek was het niet best, maar de eerste helft tegen Volendam was het ook Pannenkoek! Vreselijk slordig spel, meer dan 10 kansen gemist en geen samenspel. In de rust, met de stand van 4-5 voordeel Volendam, werd er waarschijnlijk even een veeg uitgedeeld want in de tweede helft stond er een heel ander Aalsmeer in het veld: gedreven, maar 2 of 3 missers en een stevige verdediging. Volendam kon niet eerder scoren dan een halve minuut voor het einde en omdat Aalsmeer er 13 in gooide werd de eindstand 17-6. Door naar de kruisfinales, maar door de tweede plaats in de poule moest er worden aangetreden tegen Bevo, één van de favorieten voor de eindzege.rsz 07 04 2019nkbaalsmeer0807

Coach Jeffrey besloot om met een sterke opstelling te starten en dat bleek ook nodig tegen een goed spelend Bevo. Na 9’ spelen was de stand 6-4 in het voordeel van de Aalsmeerders en dat was verdiend. Er werd goed gespeeld, scherp en via prima samenspel gevarieerd gescoord. Toch lukte het Bevo even de 7-7 aan te tikken, maar door een 2” tijdstraf bij de Limburgers liep Aalsmeer in 2’ tijd uit tot 10-7 ruststand. De 10ewerd door Cody in het lege doel gegooid, mede omdat Bevo zijn keeper inwisselde voor een extra veldspeler.

Het openingsdoelpunt na rust was van grote klasse: druk in de opbouwrij, waarna de pass achter de rug richting de hoekspeler ging en die liet dat kansje niet onbenut (11-7). Aalsmeer leip gestaag een puntje uit, waardoor de zege in de tweede helft eigenlijk niet in gevaar kwam. Via 14-9, 16-12 en 18-16 zette Green park Aalsmeer nog één keer aan en kwam de verdiende eindstand van 21-16 op het scorebord waardoor de finale was bereikt. Prima pot!!

De finale was tegen Hellas: net als Aalsmeer met een compleet en sterk team waardoor er een echte finale te verwachten was. En dat werd het!!

Volledig gelijkopgaand: via 3-3, 5-5, 7-7 werd het 8-8 en smeet Jeromy in de allerlaatste seconde de 8-7 op het bord. Er werd goed gespeeld, maar de wedstrijd tegen Bevo had wel wat kracht gekost. Cody kreeg een bal op zijn hoofd (had eigenlijk rood moeten zijn) en was daarna een beetje uit zijn doen. Na rust trok Aalsmeer de lijn goed door, nam na 10 minuten zelfs een puntje afstand  echter door een drietal missers van Aalsmeer kon Helaas weer aansluiten (16-16). Met nog 3’ minuten te spelen was er nog alles mogelijk: 17-16, 17-17 en met nog 30 seconden werd het 18-17. Hellas mocht nog één keer aanvallen en presteerde het om met nog 4 seconden te spelen de gelijkmaker er in te gooien 18-18! Gelijke stand betekende strafworpen nemen: De eerste en tweede werden door Aalsmeer gemist, de derde geraakt. Omdat Hellas haar eerste vier scoorde, waren zij  de winnaar van de NK-finale en daarmee Nederlands Kampioen 2019. Net als Aalsmeer het verdiende, verdiende Hellas het ook en mochten zij de schaal in ontvangst nemen.

Complimenten voor het complete team, inclusief begeleiding. Goed gestreden, fantastische ervaring om mee te nemen naar volgend jaar en weten waar je voor traint!!

rsz img 7720

B-jeugd schittert op beachtoernooi

Na de winst van de jongens C van FIQAS op zaterdag reed de oudere jongens jeugd op zondag 27 mei al heel vroeg weg om in Rolde om 9.00 de eerste wedstrijd te spelen. De A-jeugd diende aan te treden tegen Hiekka Hauska, een sterke tegenstander met veel goed beachende spelers. Aalsmeer bestond hoofdzakelijk uit B-spelers, twee gastspelers (bedankt Tim Roefs en Jordy van Erp!) en Don. De eerste wedstrijd ging helaas verloren, HH was scherper in de afronding maar de vele gecreëerde kansen gaven hoop voor de volgende wedstrijden.IMG 20180527 WA0020174095

De eerste set tegen SV Rijnstreek (Alphen aan den Rijn) was dramatisch en ging net verloren door een buiten de tijd gescoord doelpunt. Protest hielp niet, dus dan de tweede set maar winnen. Dat ging prima, dus shoot outs. Dat ging niet vanzelf, want de scheidsrechters hadden blijkbaar wat zand in de ogen waardoor drie acties van Aalsmeer onterecht werden bestraft. Uiteindelijk Niko eraf met rood, en coach Heino er ook af met rood vanwege praten. Rijnstreek miste de beslissende strafworp, waarna Ian’s shoot out de winnende werd. De derde wedstrijd zonder Niko en coach Heino, tegen Handbalschool Rijnmond: eerste set ruim gewonnen, tweede met 15-16 verloren. Weer shoot outs. Door een prima stop van Timo ging ook deze winst naar Aalsmeer. Het werd al droger en warmer op de zandverstuiving, maar dat hinderde onze A-jeugd niet om E&O te verslaan met 2-0. In een goede wedstrijd werd vooral de specialist aan banden gelegd en werd de aanvalskracht van E&O daarmee teniet gedaan.IMG 20180527 WA00401740962305843009219564322                                                                                                        

De laatste poulewedstrijd was tegen Unitas, een goed spelend beachteam. Met wat meer thuispubliek een mooie wedstrijd, waarbij Aalsmeer twee keer de set won met 1 punt verschil. Dat betekende… finale! Wederom tegen Hiekka Hauska met coach Dennis en Aalsmeer-spelers Glenn en Koen in de gelederen. Op het centre court speelde Aalsmeer een uitstekende partij, zelfs na de lange dag waarin veel spelers moesten dubbelen en hun 10e wedstrijd op die dag speelden. De eerste set werd strak met 24-20 gewonnen: veel inzet, zorgvuldig spel en slimme acties zorgden voor een prima set. De tweede set was eigenlijk identiek aan de eerste, in deze wedstrijd was Aalsmeer de bovenliggende partij. Eindstand 24-22 winst. Sportieve complimenten van de Hiekka Hauska spelers en coach werden in ontvangst genomen en was er ook weer een mentale barrière doorbroken: ook deze tegenstander is te verslaan!                  

 Jongens B2                                                                                                                                   

De Aalsmeerse B-jeugd trad aan met twee teams met als doel om beide teams zich te laten kwalificeren voor het NK op 8 en 9 juli a.s. De B2 trad de eerste wedstrijd aan tegen Jumbo Niedorp. Via uitstekend spel en veel inzet werd deze tegenstander met 22-16 en 25-8 verslagen, waarbij Jelle uitstekend op dreef was. De tweede wedstrijd was loeispannend. Tegen Handbalschool Rijnmond werd de eerste set verloren, maar de tweede set ging door goed spel en veel inzet naar de B2. Shoot outs moesten uitsluitsel geven, helaas gingen deze verloren.                                                                                                                                       

De derde wedstrijd werd er aangetreden tegen Borhave: helaas, geen schijn van kans. Een uitstekende specialist scoorde zelf veel, maar was ook in staat om met slimme ballen anderen in stelling te brengen, dus met 24-12 en 28-16 ging deze wedstrijd verloren. Het was nog even spannend of de 2e of 3e plaats in de poule gehaald zou worden (bij een 2e plek zou er nog een wedstrijd volgen), maar helaas won HS Rijnmond haar laatste wedstrijd via shoot outs waardoor de B2 verdienstelijk 3e werd in haar poule. IMG 20180527 WA0061174094                                                                    

Jongens B1                                                                                                                                    

De heren B1 trad met het merendeel van de spelers zowel in de B1 als ook in de A- poule aan, dus dat betekende voor het merendeel van de spelers 10 wedstrijden. Gelukkig was de eerste wedstrijd een makkelijke, tegen V&S uit Groningen. Een team dat voor het eerst op zand stond en dus dik verloor van Aalsmeer. (30-10 en 29-4). Coach Heino legde de spelers van V&S na de wedstrijd nog een aantal regels en handigheden uit, want iedere keer met dat soort cijfers verliezen is natuurlijk niet leuk. De tweede wedstrijd was tegen Achilles, een prima tegenstander. Goede techniek, veel beachervaring en met veel tactische slimmigheden. Aalsmeer moest vol aan de bak (22-18 en 22-21), maar de tweede overwinning was daarmee binnen.

De derde poulewedstrijd was tegen Olympia’89. Goede specialist, maar eenmaal de verdediging op orde was de eerste set met 10 punten verschil binnen (30-10), waarna de tweede set redelijk gemakkelijk volgde. 24-20. Het spel werd zuiniger, er werd geconcentreerder gespeeld waardoor er bijna geen balverlies plaats vond. Winnen in de poule betekende automatisch finale spelen, in dit geval tegen Borhave (de winnaar van de andere poule). De eerste set werd met 29-22 verloren, mede omdat we er nog niet helemaal weer fris bij stonden van de vorige wedstrijd. Hierdoor hadden we weinig grip op de specialist. De tweede set ging veel beter: veel concentratie, kleine aanpassing in de opstelling en Armando werd feilloos gevonden op de cirkel. Eindstand tweede set 33-26 en dat betekende shoot outs. Het vele trainen op de shoot outs betaalde zich nu wederom uit, want deze serie werd ook weer gewonnen. Dat betekende dat ook de B1 als winnaar eindigde en maximale punten mee nam voor de NK Kwalificatie.

Uiteindelijk een lange dag: ’s ochtends om 6.00 uur vertrekken en tussen 21.00 en 22.00 thuiskomen, warm 25 á 30 graden, zand overal en nergens en uiteindelijk veel wedstrijden. Organisatie van HV Unitas goed op orde (zie alle uitslagen op http://www.hvunitas.nl/beach/), beetje late prijsuitreiking, wat wisselende niveaus van fluiten, leuke tegenstanders en heel veel Aalsmeer publiek om aan te moedigen. Topdag!

FIQAS jeugd succesvol in Verl

Verl 2018 1In het Pinksterweekeinde vertrokken maar liefst 5 jeugdteams van FIQAS Aalsmeer naar Verl (Duitsland). Naast de dames C en B ook drie herenteams, te weten twee jongens B en één A-team. Op vrijdagavond druppelden de auto’s en spelers binnen en installeerden de mannen zich in de aula waar in totaal 36 spelers en begeleiders zouden slapen. Iedereen was op tijd binnen en net na twaalven sliep iedereen.

Gedurende de nacht was er één snurker die dat lang volhield, maar gelukkig kon iedereen er ’s ochtends wel om lachen. Na het ontbijt startten de wedstrijden. ’s Avonds was er een prima feestje te vieren, sommige waren hun horloge kwijt, de snurker deed weer zijn best, de dames op de gang waren tot 03.00 uur actief en opstaan was voor sommigen even lastig. Gelukkig werd er met passie op de velden gestreden en lieten alle Aalsmeerse teams hun visitekaartjes achter. Een kort verslag.

Jongens B2

De jongens B2 waren in dezelfde poule ingedeeld als de jongens B1 (er was maar 1 poule), dus dat was even slikken om de allereerste wedstrijd te moeten starten tegen je trainingsmaatjes! De start was uitstekend voor de B2 (1-0 voorsprong), de eerste 5 minuten bleef het gelijk op gaan, maar daarna werd er een klein verschil duidelijk op het scorebord. Verliezen met 17-11 is dan geen schande!

De 2e wedstrijd tegen HC Flawil werd er als tijgers gestreden. Met een beetje geluk was er gelijkgespeeld of gewonnen, maar nu werd nipt verloren met 10-9. De 3e wedstrijd was tegen Verl 1. Toen bleek de vorige wedstrijd veel fysieke kracht te hebben gekost want onze mannen kwamen er even niet aan te pas. Het was geen schande om te verliezen, want deze tegenstander was een maatje te groot. De einduitslag 22-12 was terecht, met een dik compliment voor het aantal treffers! 12 is niet niks tegen zo’n tegenstander.

Na een onrustig nachtje traden ze op zondag aan tegen Verl 2. Nog niet helemaal wakker, de slaap nog in de ogen en in de benen… Er werden teveel onnodige foutjes gemaakt en dat betekende een onnodig verlies van 12-8. Er was nog één kans om punten te pakken en dat was tegen de mannen van Hurry Up. De slaap was uit de ogen, er moest nog even hard geknokt worden maar met een tevreden glimlach ging iedereen met de 11-10 winst van het veld af. Veel geleerd, hard gestreden en veel plezier gehad!

Jongens B1

Verl 2018 2De B1 speelde scherp in de poulefase: alle wedstrijden werden gewonnen. De meest lastige tegenstander was de thuisploeg, Verl 1. De eindstand was 11-10, maar vooral hun opbouwrij was sterk, bewegelijk en schoot ook erg makkelijk van buiten de 9 meter. Op zaterdagmiddag werd er nog met grote cijfers gewonnen van Hurry Up B1 (18-5), maar tegen het einde van de wedstrijd klonk er door de hele hal (alle teams van Aalsmeer waren toevallig komen kijken) een groot gejuich toen bekend werd dat heren 1 in Sittard had gewonnen,

De volgende ochtend werd er nog gestreden tegen HC Flawil (14-11) en tegen Verl 2 (14-8). De grote ruimte in de Duitse verdediging gaf de mogelijkheid om een prachtige dubbele vlieger te maken, inclusief afronding achter de rug om. Zelfs de tegenstanders konden dit waarderen. Op beeld terug te zien op de Facebook pagina van FIQAS Aalsmeer!

Door de ongeslagen reeks in de poule traden zij zondagmiddag om 17.30 uur in de finale aan tegen de nummer 2, de thuisploeg Verl 1. In een volle hal met veel publiek werden de spelers voorgesteld en startte de finale… Vijf minuten later was het thuispubliek stil, want er stond met prima spel een 5-1 voorsprong in het voordeel van Aalsmeer op het scorebord. Met nog 15’te gaan nog van alles mogelijk, en dat bleek ook wel. Langzaamaan krabbelde Verl terug, mede omdat er teveel open kansen gemist werden, maar aan het einde stond er toch een verdiende 10-9 winst op het scorebord voor Aalsmeer. Dat betekende voor het tweede jaar op rij de finalewinst voor FIQAS!

Heren A1

Met de drie langdurige geblesseerden op de bank (Olaf, Niels en Patrick) startte de A-jeugd pas om 13.45 uur met hun eerste wedstrijd tegen Heppenheim. Het was even wennen aan het ‘andere’ handbal, maar deze wedstrijd bleek een goede opwarmer te zijn voor de andere twee poulewedstrijden. Deze Duitse ploeg was niet opgewassen tegen een veel beter Aalsmeer, waardoor de eerste punten binnen waren (13-5 winst).

De tweede wedstrijd was tegen Essen, eindelijk strijden! Essen was de bovenliggende ploeg, stond de hele wedstrijd voor, maar in de laatste fase sloegen de Aalsmeerders toe en sleepten zij verdiend een gelijkspel (12-12) uit het vuur. De opgave tegen Verl 1 was eigenlijk simpel: winnen. Maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan, want deze tegenstander was ook pittig. Snelle, bewegelijke spelers waar de fysieke kracht vanaf spatte. Voor de toeschouwers een genot om naar te kijken, want twee heel verschillende spelstijlen kwamen elkaar tegen. Aalsmeer: slim, tactisch en via een trage opbouw de verdediging uit elkaar rafelend. Verl: snel, fysiek en iedere keer de één tegen één situatie opzoekend. Helaas was Kaj uitgevallen in de wedstrijd ervoor, dus hij werd node gemist. Uiteindelijk won Verl 1 verdiend met 12-10.

Verl 2018 3Hierdoor was Aalsmeer afhankelijk van de laatste poulewedstrijd van Essen tegen Heppenheim. Essen mocht niet met meer dan 11 goals verschil winnen, dan zou Aalsmeer door gaan naar de kruisfinales. Gelukkig werd het verschil niet groter dan 7, dus dat betekende dat FIQAS de kruisfinale kon gaan spelen tegen HSG Dudweiler. Weer een gelijkwaardig niveau, alleen leek het erop dat de ‘Hollanders’ niet mochten winnen. De scheidsrechters deden er in ieder geval alles aan. Aalsmeer maakte in de laatste minuut gelukkig twee glaszuivere doelpunten waardoor het gelijk werd. Een glaszuivere strafworp werd in de laatste 10 seconden nog onthouden toen de doorgebroken Don onreglementair werd vastgehouden, maar uiteindelijk moesten strafworpen uitsluitsel geven wie er naar de finale zou gaan. Deze werden helaas verloren met 5-4, waardoor de troostfinale tegen Houten gespeeld moest worden. Deze wedstrijd stond in het teken van plezier en de publiekswissels van de afscheidnemende spelers. Gelukkig werd de winst ook nog even binnen gehengeld waardoor de derde plek werd veilig gesteld.  De finale tussen Verl 1 en Dudweiler was een teleurstellende wedstrijd (13-4), maar de prijsuitreiking daarentegen was wel weer een plezier om naar te kijken.

De jeugd kan terugkijken op een prachtig weekend, met dank aan de Aalsmeerbegeleiding: Mark van der Ban, Mark Koenen, Rob Stuart, Rene van Vuren, Monique Zwebe, Tinca Buijs en de prachtige foto’s van Sylvia van Vuren.