Heren B-jeugd tweede van Nederland

Heren B-jeugd tweede van Nederland!

Zaterdag 13 april ’19 was Green Park Aalsmeer HB1 in Sporthallen Amsterdam-Zuid om met zeven andere teams te strijden om het Nederlands kampioenschap B-jeugd. Met twee oefenwedstrijden tegen Dames 1 en VOC in de benen trad men de eerste wedstrijd aan tegen Olympia/Dos-combinatie. In wedstrijden van 2 x 15 minuten moet je scherp starten, want een achterstand wegspelen kost veel energie in weinig tijd! De start was prima, de eerste fase ging gelijk op, want na 10’ was de stand 8-7 in het voordeel van Aalsmeer. Olympia/DOS bleef goed bij, mede door het prima vrij spelen van de cirkel. In de laatste fase van de eerste helft stopte Cody twee maal, waardoor Aalsmeer kon uitlopen tot een 10-7 ruststand. In de tweede helft werd er in de eerste periode wat gemist, maar toen het lek eenmaal boven was werd er ogenschijnlijk toch nog met een vrij ruime voorsprong gewonnen: 23-15. Eerste winst was binnen!

De tweede wedstrijd was een drama: slecht begonnen, niet scherp en de jongens van Snelwiek klapten er vol op. Na 13’ was de stand 6-7, maar Snelwiek maakte dankbaar gebruik van de missers en ging met 6-10 voorsprong rusten. In de tweede helft werd er iets beter gehandbald en dat resulteerde in een gelijke stand (14-14) na 9’ en een eerste voorsprong (15-14). Dat was maar een minuutje, want Snelwiek wist niet van opgeven en speelde gewoon veel beter en wilde winnen: blijkbaar was dat niet wat de Aalsmeerders wilden, want in 4 minuten tijd liep de voorsprong voor de Rotterdammers op tot 16-19. En toen kwam er een laatste minuut zoals ik hem nog niet eerder heb gezien: offensiever kon niet en opeens wel met de strijdlust die eigenlijk de hele wedstrijd nodig was. Vijf (5) goals in één minuut!!!! En de terechte winnaar was Snelwiek 19-21, voornamelijk op strijd en passie. Dat moest beter in de derde poulewedstrijd om door te gaan naar de kruisfinales.

Deze derde wedstrijd was tegen Volendam. Tja, tegen Snelwiek was het niet best, maar de eerste helft tegen Volendam was het ook Pannenkoek! Vreselijk slordig spel, meer dan 10 kansen gemist en geen samenspel. In de rust, met de stand van 4-5 voordeel Volendam, werd er waarschijnlijk even een veeg uitgedeeld want in de tweede helft stond er een heel ander Aalsmeer in het veld: gedreven, maar 2 of 3 missers en een stevige verdediging. Volendam kon niet eerder scoren dan een halve minuut voor het einde en omdat Aalsmeer er 13 in gooide werd de eindstand 17-6. Door naar de kruisfinales, maar door de tweede plaats in de poule moest er worden aangetreden tegen Bevo, één van de favorieten voor de eindzege.

Coach Jeffrey besloot om met een sterke opstelling te starten en dat bleek ook nodig tegen een goed spelend Bevo. Na 9’ spelen was de stand 6-4 in het voordeel van de Aalsmeerders en dat was verdiend. Er werd goed gespeeld, scherp en via prima samenspel gevarieerd gescoord. Toch lukte het Bevo even de 7-7 aan te tikken, maar door een 2” tijdstraf bij de Limburgers liep Aalsmeer in 2’ tijd uit tot 10-7 ruststand. De 10ewerd door Cody in het lege doel gegooid, mede omdat Bevo zijn keeper inwisselde voor een extra veldspeler.

Het openingsdoelpunt na rust was van grote klasse: druk in de opbouwrij, waarna de pass achter de rug richting de hoekspeler ging en die liet dat kansje niet onbenut (11-7). Aalsmeer leip gestaag een puntje uit, waardoor de zege in de tweede helft eigenlijk niet in gevaar kwam. Via 14-9, 16-12 en 18-16 zette Green park Aalsmeer nog één keer aan en kwam de verdiende eindstand van 21-16 op het scorebord waardoor de finale was bereikt. Prima pot!!

De finale was tegen Hellas: net als Aalsmeer met een compleet en sterk team waardoor er een echte finale te verwachten was. En dat werd het!!

Volledig gelijkopgaand: via 3-3, 5-5, 7-7 werd het 8-8 en smeet Jeromy in de allerlaatste seconde de 8-7 op het bord. Er werd goed gespeeld, maar de wedstrijd tegen Bevo had wel wat kracht gekost. Cody kreeg een bal op zijn hoofd (had eigenlijk rood moeten zijn) en was daarna een beetje uit zijn doen. Na rust trok Aalsmeer de lijn goed door, nam na 10 minuten zelfs een puntje afstand  echter door een drietal missers van Aalsmeer kon Helaas weer aansluiten (16-16). Met nog 3’ minuten te spelen was er nog alles mogelijk: 17-16, 17-17 en met nog 30 seconden werd het 18-17. Hellas mocht nog één keer aanvallen en presteerde het om met nog 4 seconden te spelen de gelijkmaker er in te gooien 18-18! Gelijke stand betekende strafworpen nemen: De eerste en tweede werden door Aalsmeer gemist, de derde geraakt. Omdat Hellas haar eerste vier scoorde, waren zij  de winnaar van de NK-finale en daarmee Nederlands Kampioen 2019. Net als Aalsmeer het verdiende, verdiende Hellas het ook en mochten zij de schaal in ontvangst nemen.

Complimenten voor het complete team, inclusief begeleiding. Goed gestreden, fantastische ervaring om mee te nemen naar volgend jaar en weten waar je voor traint!!