Flames Cup Bensheim

Flames Cup Bensheim

29 Augustus 2020

Het is voor de 2e keer dat Flames Bensheim dit toernooi organiseert en het is voor de 2e keer dat wij er bij mogen zijn. Alleen hoe anders is het met vorig jaar. Lange tijd onzekerheid over het doorgaan en nu met enorme veiligheidsregels vanwege het Covid-virus. Maar wat zijn we blij dat we weer mogen spelen. Met de Flames Cup zijn we verzekerd van goede tegenstanders uit Duitsland en Zwitserland en derhalve een prima opzet voor een trial weekend. Een trial weekend voor onze meiden, maar ook voor de nieuwe coaches Björn Budding en Margot Hölscher. Voor hun eens kijken wat voor vlees ze in de kuip hebben, zeg maar. Nieuw seizoen, dus nieuwe kansen en derhalve best spannend.

We vertrekken in de loop van de vrijdag want Bensheim ligt niet naast de deur, toch een kleine 500 kilometer rijden. Vanwege de Covid richtlijnen mogen we met maximaal 25 personen aanwezig zijn. Naast de 16 meiden en 2 coaches is er nog ruime voor 7 chauffeurs. Na aankomst vinden we toch een restaurant want een grote groep kan herbergen. We zitten weliswaar buiten verspreid op het terras buiten en sommige tafels moeten even wachten op hun eten, maar het smaakt uiteindelijk prima. Na het eten terug naar het hotel voor een groepsgesprek en een start met de individuele gesprekken. Op tijd naar bed, want we spelen morgen al vroeg.

Zaterdagochtend 07:00 uur. Ontbijt in het hotel. Ook hier de verplichte mondkapjes bij het buffet, maar we hebben gelukkig een eigen ruimte waar we kunnen eten. Eerste tegenstander van vandaag is HSG Bensheim / Auerbach, beter bekend als Flames. Dames 1 komt uit in de Bundesliga en daarmee is het duidelijk dat ook de Jeugd hier best een partijtje kan handballen. Dames 1 van Flames had overigens in het seizoen 2019-2020 maar liefst 5 Nederlandse speelsters onder contract staan.

Wedstrijden

HSG Bensheim / Auerbach – Green Park Aalsmeer 10-9 (6-6)

Beide ploegen starten voorzichtig, even wennen aan het spel en vooral ook het vroege tijdstip van 09:00 uur. Aalsmeer heeft het betere van het spel, maar door 2 ballen op de paal en het missen van een penalty weten we pas na 9 minuten(!) de score te openen. Als we vervolgens de score verder uitbreiden naar een 0-3 voorsprong voelt dat best lekker. We zien weer vleugjes terug van het oude spel van voorheen. Zoals vooraf bekend is dit toernooi vooral om veel uit te proberen. Andere posities, andere speelsters, andere spelpatronen. En natuurlijk heeft dat effect op het resultaat. Bensheim komt terug van de achterstand en we rusten met een 6-6 tussenstand. In de tweede helft gaat het spel gelijk op tot het moment dat we vlak achter elkaar 3 speelsters kwijt raken door een 2 minuten straf. Terechte beslissingen van de scheidsrechter en ook hier moeten we slimmer in gaan worden. Bensheim profiteert en ondanks het feit dat we nog een keer in ondertal het net weten te vinden verliezen we met 10-9 deze wedstrijd. Bensheim wint uiteindelijk het toernooi.

Green Park Aalsmeer – HSV Solingen-Gräfrath 17-13 (11-6)

Andere wedstrijd, andere opstelling. Iedereen speelt vandaag, iedereen krijgt kansen. En ja, er is een basis waar vanuit gestart wordt. De basis voor deze wedstrijd vliegt er direct in. Voor we het weten hebben de meiden een comfortabele 4-0 voorsprong genomen en het oogt moeiteloos. Overigens is het wel opvallend hoe in diverse landen de regels anders kunnen zijn. In Nederland wordt er bij de meiden bijvoorbeeld nog niet met hars gespeeld, in Duitsland wel. Nu zijn ze er inmiddels wel aan gewend, maar toch. Zo ook, de regels met een keeperwissel. In Nederland en Internationaal mag je bij een ondertal situatie de keeper wisselen voor een veldspeler. En dat mag in Duitsland nu net weer niet, het kwam ons (bijna) op een 2 minuten straf te staan. Gelukkig werd het misverstand snel opgelost. We lopen niet veel verder uit, maar het eerder geslagen gat blijft. Eind stand 17-13 in ons voordeel.

TuS Köningsdorf – Green Park Aalsmeer 11-8 (6-2)

Andere wedstrijd, andere opstelling. En nu loopt het niet. Precies het doel van dit toernooi. Ervaringen opdoen, wat kan wel en wat kan niet. Niet altijd leuk om naar te kijken, maar zo belangrijk om te ontdekken wat er straks allemaal mogelijk is. Want we willen toch straks best hoge ogen gaan gooien in de competitie. TuS Köningsdorf is geen superploeg, maar maakt wel behendig gebruik van onze fouten. Het tempo aan onze kant ligt te laag waardoor ze telkens goed kunnen sluiten. Bal tempo omhoog en druk zetten. Er is veel op getraind, maar het komt er niet uit in deze wedstrijd. We verliezen met 11-8 en mogen later op de middag op voor de 5e en 6e plaats.

Tv Idstein – Green Park Aalsmeer 16-16 (8-10) Idstein wint na strafballen

Om de 5e en 6e plek. Vorig jaar ook al, toen terecht, nu het gevoel dat er meer in had kunnen zitten. Tv Idstein komt uit de regio, althans dat zie ik op de weg terug na een half uurtje rijden. Het team valt niet direct op, de coach des te meer. Enthousiast, aanwezig en van een flink formaat. De wedstrijd gaat gelijk op en beide ploegen weten het net goed te vinden. Veel scores en misschien gaat de vermoeidheid ook een beetje mee tellen. Er is veel ruimte tussen de wedstrijden en dat houdt ook in dat het een erg lange dag aan het worden is. Green Park neemt een kleine voorsprong en weet dat ook in de tweede helft geleidelijk uit te bouwen naar 4 punten verschil. Zou voldoende moeten zijn voor het binnen slepen van de 5e plek. Maar dan sluipt het er toch weer in. Onvoorzichtigheid, misschien te makkelijk, (nog) niet de killersmentaliteit om de winst binnen te slepen. Ook hier weer slimmer in worden. Spelletje uit spelen en geen risico’s nemen. We laten Idstein toch nog langs zij komen. Eindstand 16-16. Strafballen is het gevolg, Idstein wint.

Conclusie is aan de coaches. Een prima toernooi, prima georganiseerd en we zijn blij dat we er weer bij mochten zijn. Volgend jaar “vielleicht wieder wehr”.

Leave a Reply