EERSTE SLAG VOOR AALSMEER IN FINALE DUEL BOORDEVOL SPANNING

GELIJKWAARDIG VOLENDAM HEEFT NOG VOLOP KANS IN TWEEDE PARTIJ

Veel spannender kan het eigenlijk niet. De eerste confrontatie in de strijd om de landstitel tussen Kras/Volendam en GreenPark/Aalsmeer eindigde uiteindelijk in een zwaar bevochten 26-27 overwinning voor het team van coach Bert Bouwer. Na een boeiend gevecht, waarin de thuisclub lang op een minieme voorsprong stond, moesten de mannen van trainer Mark Ortega in de slotfase toch het onderspit delven.

De eerste slag dus voor Aalsmeer, dat in de laatste hectische fase knap overeind bleef. De conclusie zou eenvoudig kunnen worden getrokken, dat Aalsmeer dus volgende week zondag het karwei in eigen huis afmaakt. Maar dat is nog lang geen zekerheidje. Volendam heeft in de NL League dit seizoen al eerder laten zien, dat het juist in uitwedstrijden op zijn best is.

Ook winnend coach Bert Bouwer wilde beslist nog niet praten over een gelopen race. ,,Ook vandaag hebben we weer gezien, dat de twee ploegen dicht bij elkaar liggen. Het kon ook nu weer alle kanten op. Dat kan volgende week ook zo maar weer een gelijk opgaand duel worden.”

En Jordy Baijens, van verliezend opponent Volendam, beaamde dat even later. ,,Ik zie volop mogelijkheden voor ons om in Aalsmeer te winnen. Daar spelen wij altijd goed en hebben er vaak gewonnen. Ook de laatste wedstrijden. Het was nu ook heel close en dat wordt het zondag ook weer. Met dan Volendam als winnaar.”

VINGERS BIJ AFLIKKEN

Het was een strijd om de vingers bij af te likken. Het was niet altijd hogeschool handbal, maar dat is het bijna nooit in dit soort wedstrijden waar zó veel op het spel staat. Maar wat geeft dat als de spanning en de passie er vanaf spatten. En dat was opnieuw het geval tussen de beide Noord-Hollandse rivalen. Ze gaven elkaar geen centimeter ruimte, knokten om elke bal en de grondgevechten illustreerden het fanatisme bij de spelers.

Aalsmeer opende furieus door Don Hartog (het bleef gek genoeg bij die ene treffer), Samir Benghanem (die opnieuw het betere hang- en trekwerk niet schuwde) en Jeremey van der Ban (ook zijn enige doelpunt). 0-3 en de toon was gezet. Via 1-4 en 4-6 bleef Aalsmeer op voorsprong totdat Volendam het initiatief overnam. Zlatko Pavicevic, Tim Roefs, Filip Petterson en Jordy Baijens draaiden bij 8-6 de rollen om.

Baijens scoorde fraai vanuit de break en later nog een keer vanaf de cirkel, maar hij kon zijn trefzekerheid uit de linkerhoek niet etaleren. Dat lag niet hem. Hij kreeg eenvoudigweg geen behoorlijke bal aangespeeld. De aanvalscombinaties werden hoofzakelijk uitgevoerd door het midden, waardoor de beide hoeken er een tikkeltje voor spek en bonen bijliepen. Daardoor was het in het centrum voor Aalsmeer een stuk makkelijker verdedigen.

VEEL DREIGING

Nu moet gezegd worden, dat het aanvalstrio van Volendam bestaande uit Florent Bourget, Abou Fonfana en Zlatko Pavicevic vanuit het hart van de aanval voor veel dreiging zorgde. Bij Aalsmeer was de leiding van de aanval weer in handen van Vaidas Trainavicius, die zoals zo vaak, de gangmaker was en ook zelf regelmatig op fabelachtige wijze scoorde. Vaak niet hard, maar met een ongekende precisie en een listigheid waar keeper Dennis Schellekens geen zicht op had.

Dat nam niet weg, dat juist Schellekens uitgroeide tot één van de uitblinkers. Hij stopte veel schoten op beslissende momenten en was er samen met zijn collega in het Aalsmeerdoel, René de Knegt, mede ‘schuldig’ aan dat de score lang heel laag bleef. Bij de rust pas 12-11 en ook in het verdere verloop van de partij bleven de doelpunten schaars: 15-14, 17-16, 18-17, 20-19 en 21-20 na 45 minuten. Bij 25-23, tien minuten voor het einde, leek Volendam de partij naar zich toe te trekken.

DODELIJK BALVERLIES

Maar daar dacht Tim Bottinga duidelijk anders over. Hij joeg eerst de 25-24 binnen en aarzelde vervolgens geen moment toen er tijdspel werd aangegeven. Met een snelheid van minstens 120 kilometer per uur zorgde hij voor het eerst in de tweede helft voor een voorsprong voor Aalsmeer: 25-26. Daarna onderstreepte Donny Vink nog eens zijn sterke vorm door uit een perfecte break de marge bij 25-27 op twee te brengen na dodelijk balverlies bij Volendam. De resterende drie minuten waren zenuwslopend.

Fonfana 26-27, Max de Maat zag zijn vrije schot vanaf de cirkel knap gestopt worden door invallerdoelman Rob Goudriaan en René de Knegt ving de bal uit na een schot van Pavicevic. Volendamcoach Ortega nam een time-out (op een riskant moment) en ook Bouwer volgde dat voorbeeld. Volendam ging over op volledige mandekking, maar ook dat mocht niet meer baten. Het bleef 26-27 en de vreugde was enorm bij Aalsmeer na het laatste fluitsignaal. De eerste slag was binnen en de toeschouwers kunnen zich verheugen op nóg zo’n duel volgende week zondag in Aalsmeer.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****): Het was bepaald niet altijd klaterend goud, maar de toeschouwers genoten met volle teugen van een titanenstrijd waarbij de spelers elkaar boven op de huid zaten. Op die manier behoren finalewedstrijden gespeeld te worden.

Scheidsrechters (****): Voor de neutrale toeschouwer floten Paul en Ruud Geraets een prima wedstrijd. Zij lieten veel doorgaan, waardoor het een mannelijk gevecht werd. Dat zien we graag. Handbal is een contactsport, dus het mag er best stevig aan toe gaan. Als het nodig was, zaten ze er bovenop en waren gelukkig niet pietluttig.

Doelpunten Volendam: Florent Bourget (6), Abou Fonfana (6), Alex Benderis (3), Zlatko Pavicevic (3), Filip Petterson (3), Jordy Baijens (2), Tim Roefs (2) en Evert Kooijman (1, maar vooral mooi dat hij weer terug was na zijn blessure).

Doelpunten Aalsmeer: Vaidas Trainavicius (9, en wat ons betreft de MVP), Donny Vink (8), Tim Bottinga (3), Rob Jansen (2), Samir Benghanem (2), Don Hartog (1), Max de Maat (1) en Jeremey van der Ban (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN