EERLIJKE PUNTENDELING NA BOEIEND DUEL TUSSEN AALSMEER EN VOLENDAM

De grote vraag na afloop van het duel in de NL-League tussen Aalsmeer en Volendam was eigenlijk wie er nu het meest baalde van het 28-28 gelijkspel. De thuisclub was het eerste half uur de betere ploeg en de gasten domineerden na de rust. Dus kon de conclusie voor de neutrale kijker luiden, dat het een eerlijke puntendeling was.

Toch stonden bij de spelers van beide teams de gezichten op onweer toen zij naar de kleedkamer verdwenen. ,,Weggegeven door een matige tweede helft”, luidde het oordeel in Aalsmeerkringen. ,,Knap teruggekomen na de rust”, was de overheersende mening bij de Volendammers. De waarheid lag, zoals zo vaak, in het midden. Het was in elk geval een boeiend kijkspel en dat was een compliment voor de beide ploegen.

De eerste helft was inderdaad voor Aalsmeer, dat scherper en effectiever oogde. Bij 6-5 drukte de thuisclub door naar 10-5 en er leek geen vuiltje aan de lucht. Sterke acties van Vaidas Trainavicius, prima cirkelspel van Samir Benghanem en een serie belangrijke stops van René de Knegt gaven de supporters van de thuisclub een gerust gevoel. Fraai was het achterwaarts aanspelen van Destin van Dijk naar Benghanem; een pareltje van een doelpunt. De 14-11 ruststand gaf geen reden tot ongerustheid voor de Aalsmeer-aanhang.

PROJECTIELEN

Aan de kant van Volendam vielen vooral Jordy Baijens op, die vanaf de midopbouw een aantal opvallende projectielen afvuurde, en de makkelijk scorende Lucas Schneider (totaal elf doelpunten). Hij beschikt over een formidabel schot en kan ook handig passeren. In het doel van Volendam was het jonge keeperstalent Evan de Lange opnieuw een flinke sta-in-de-weg voor de schutters van Aalsmeer. Keeperstrainer Gerrie Eijlers, zelf ooit een doelman van hoog niveau, glunderde bij de vele reddingen van De Lange.

Op het moment, dat de toeschouwers in De Bloemhof bij het begin van de tweede helft er eens goed voor gingen zitten, ontrolde zich een complete ommekeer in het wedstrijdbeeld. Volendam kwam veel fanatieker en gepassioneerder terug in de wedstrijd. De altijd evenwichtige coach Geert Hinskens had blijkbaar de juiste snaar geraakt bij zijn adepten. Ze vlogen uit de startblokken en binnen vier minuten was het 14-14. Jordy Baijens (totaal vijfmaal raak) was opnieuw in belangrijke mate verantwoordelijk voor die transformatie samen met de uitblinkende Schneider.

OPLOPENDE SPANNING

Daarna werd het alleen maar genieten. Niet zozeer van de schoonheid van het spel, maar wél van de flitsende acties en de oplopende spanning. De Knegt en De Lange hadden beiden weer een aantal cruciale stops. Destin van Dijk, volgend jaar met pa Hans bij Bevo, hield Aalsmeer in de race met twee knappe afstandsschoten: 18-18.

Maar wéér Baijens zorgde ervoor, dat zijn team voor de eerste keer op voorsprong kwam: 19-20. José Pocas en Stefan van Gils zorgden zelfs voor 19-22 na een kwartier spelen.

 

Tim Bottinga, die over heel veel adrenaline beschikte getuige zijn enorme inzet, bracht de stand op 20-22. Vervolgens verdween hij na een charge naar de strafbank en wegens commentaar moest ook coach Bert Bouwer een tijdstraf incasseren. Even leek Volendam bij 21-24 door Robin Nagtegaal en Tim Roefs de partij naar zich toe trekken. Maar de ingevallen Donny Vink was , zoals altijd, weer effectief vanuit de linkerhoek en vanaf de strafworpstip: 25-26.

 

ALLES-OF-NIETS

 

Met nog drie minuten te gaan, was het gokken hoe de partij zou aflopen. Regisseur Vaidas Trainavicius (totaal zes keer raak) 26-27, Tim Bottinga uit de break 27-27 en Stefan van Gils knap 27-28 met nog vijftien seconden op de klok. Bouwer nam nog een time-out en met een alles-of-niets actie zorgde Trainavicius vrijwel in het eindsignaal toch nog voor de 28-28 puntendeling.

Waarna de spelers en staf van beide ploegen dus niet wisten of ze nu blij of teleurgesteld moesten zijn. Maar waarbij de supporters volop hadden genoten van het spektakel met een hoge amusementswaarde en wel vrede konden hebben met het uiteindelijke resultaat.

 

AD SPORT/PETER LOTMAN

Leave a Reply