AALSMEER EN BEVO LATEN TOESCHOUWERS GENIETEN VAN TOPHANDBAL

MET GELIJKSPEL KAN DE NEUTRALE KIJKER WEL VREDE HEBBEN

Wat was het genieten voor de neutrale toeschouwer van het duel in de BENE-League tussen Aalsmeer en BEVO. Met de 34-34 eindstand bezorgden de beide opponenten de toeschouwers een heerlijke propaganda-middag voor het handbal. Met de Belgische international Kobe Serras, die een geweldige wedstrijd speelde, als absolute uitblinker.

Het kon bijna niet spannender: BEVO liet in het eerste half uur een voortreffelijke partij handbal zien. Het stond steeds op voorsprong door het formidabele spel van Serras en zijn ploeggenoot Joris Gillé. Bij 4-9, 8-13 en 11-17 liet BEVO zien dat het onder de nieuwe trainer/coach Hans van Dijk volop mee kan doen om de bovenste plaatsen. Het baltempo was hoog, het aanspelen naar de cirkel formidabel en de schotkracht van hoog niveau.

Aalsmeer leek zoekende en had vooral in de dekking moeite om de Limburgse aanvallers af te stoppen. Voeg daarbij het prima keeperswerk van Arjan Versteijnen en de 14-17 voorsprong voor BEVO bij de rust was niet eens zo verrassend. Maar de thuisclub kwam herboren uit de kleedkamer voor de tweede helft. Binnen vijf minuten zorgde vooral de opnieuw sterk spelende Don Hartog met zijn team voor de gelijke stand: 19-19.

NIET TE VOORSPELLEN

En dus gingen de toeschouwers er eens even goed voor zitten. Het zou wel een gelijk opgaande strijd worden die tot aan het einde niet te voorspellen zou zijn. Maar Aalsmeer kende onder aanvoering van de sublieme spelbepaler Vaidas Trainavicius een sterke opleving en liet de partij volledig kantelen. Van 25-25 werd het 27-25 (wéér Don Hartog) en 29-26 waarbij de jeugdige Matt Diamond (met zo’n naam moet je wel schitteren) een belangrijke rol speelde.

In die fase was ook Aalsmeer-goalie René de Knegt op dreef en pareerde een aantal gevaarlijke schoten. De ploeg van coach Wai Wong denderde door naar 31-27 (met opnieuw sterk spel van Diamond) en leek tien minuten voor het einde tóch de zege alsnog te grijpen. Maar BEVO richtte zich op en kwam door de niet af te stoppen Kobe Serras (3x op een rij) terug van 32-28 tot 33-32. Welke kant zou de euro opvallen, vroegen de supporters zich af?

Met nog anderhalve minuut op de klok schoot Joris Gillé de 33-33 binnen. Maar de slimme Vaidas Trainavicius maakte zichzelf vrij en schoot knap de bal in de kruising: 34-33. Coach Van Dijk nam een time-out en vervolgens zorgde Guus van den Heuvel met nog zeven seconden te gaan voor de gelijkmaker.

ONNAVOLGBAAR

Daar leek het bij te blijven, maar op onnavolgbare wijze slalomde Trainavicius zich door de Limburgse defensie en had de winnende treffer in zijn hand. Maar Arjan Versteijnen stopte het schot op miraculeuze wijze en zorgde er op die manier voor, dat er in elk geval een punt meeging naar Panningen.

Een klein opstootje volgde, omdat Versteijnen aan het hoofd werd geraakt en verhaal ging halen bij Trainavicius. Gelukkig werd dat in de kiem gesmoord, waarna vervolgens de discussie alleen nog maar ging over een doelpunt dat al dan niet terecht aan Aalsmeer was toegekend bij de stand 5-9. BEVO diende officieel protest in en was ervan overtuigd, dat het tekort was gedaan. Een zaak die verder achter de groene tafel kan worden uitgezocht. Het deed verder niets af aan de boeiende tweestrijd, waarvan de toeschouwers met volle teugen hadden genoten.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****): Het was van het begin tot het einde genieten van tophandbal met alles wat daarbij hoort. Fraaie combinaties, prachtige doelpunten, onbegrijpelijke missers, forse overtredingen en twee teams die elkaar geen centimeter ruimte gaven.

Scheidsrechters: (**): De arbiters Stephen Martens en Yves Schols konden ons niet bekoren. Ze hebben niet het vermogen om de gemoederen tot bedaren te brengen en zorgen er juist voor door hun arrogante houding dat spelers en coaches geïrriteerd raken. Ze zaten er, vooral tegen het einde, nogal eens naast met hun beoordeling en dat leidde tot veel onbegrip. Jammer, want dit topduel had beslist beter verdiend.

Beste spelers: Man-of-the-Match was onbetwist Kobe Serras van BEVO. Bij Aalsmeer blonk Don Hartog uit door zijn gedreven spel en harde schoten. Regisseur Vaidas Trainavicius is altijd van grote waarde voor Aalsmeer.

Doelpunten Aalsmeer: Don Hartog (8), Vaidas Trainavicius (7), Samir Benghanem (7), Matt Diamond (3), Jeromy van der Ban (3), Martijn de Jong (2), Tim Bottinga (2), Dennis Vesters (1) en Donny Vink (1).

Doelpunten BEVO: Kobe Serras (13), Joris Gillé (8), Luuk Santing (5), Sybren Stijweg (4), Guus van den Heuvel (2), Destin van Dijk (1) en Niek Jordens (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN