AALSMEER-AANWINST MOHLIN WIL NAAM MAKEN: “IK WAS OP ZOEK NAAR IETS NIEUWS”

In 2024 wil Aalsmeer-aanwinst Evon Mohlin (23) echt naam in Nederland maken. “In de BENE-League wordt een beetje sneller gespeeld.”

De entree van de Zweedse schutter liet in de eerste seizoenshelft tien speelrondes op zich wachten. “Zwaar geblesseerd aan mijn knie besloot ik het tweede niveau van Zweden in te ruilen voor de BENE-League”, legt Mohlin uit. Het gesprek met de opbouwer is in het Engels, maar maakt de nieuweling van Aalsmeer al goedlopende, Nederlandse zinnen.

“Mijn moeder heeft een Nederlands paspoort en zo ik ook”, probeert Mohlin het even in de taal van zijn moeder. Zijn Zweedse vader speelde in Rotterdam voor Snelwiek en leerde in Zuid-Holland zijn moeder kennen. Toch in het Engels: “Zij wonen in de buurt van Kristianstad. Voor het eerst woon ik ver bij hen vandaan. Ik was een jaar geleden op zoek naar iets nieuws.”

Stage op Papendal
Voor zijn kruisbandblessure liep Mohlin al een week stage op Papendal. Op uitnodiging van toenmalig bondscoach Erlingur Richardsson en assistent Edwin Kippers leerde hij de Oranjemannen kennen. “Via hen ben ik een jaar geleden in contact gekomen met de huidige assistent bij het Nederlands team Wai Wong. Ik vroeg hem of er in Nederland plaats voor me was en al snel toonde zijn club Aalsmeer interesse.”

“Ik was toe aan een nieuwe stap in mijn carrière en veel familie van mij woont in Nederland. Ik ken de clubs in Zweden wel een beetje en wilde uit mijn comfort zone stappen”, aldus de lange opbouwer. “Zes wedstrijden heb ik met Aalsmeer meegedaan. Ik word langzaam gebracht. Inmiddels is het vertrouwen in mijn lijf weer terug.”

Structuur in Scandinavië
“In de BENE-League wordt een beetje sneller gespeeld”, vervolgt Mohlin. “Structuur is in Scandinavië belangrijker. Een beetje traditioneel. Bij Aalsmeer ligt het tempo hoger en wordt veel meer gescoord. Ik kan het wel waarderen.”

Aalsmeer hervat de competitie na het EK op plaats vijf. “We hebben soms sullig verloren en zo onnodig punten laten vallen. Bijvoorbeeld uit bij Sporting Pelt en met Bevo op bezoek. In potentie denk ik dat we bij de top-3 horen. Misschien zelfs op plaats één, maar dan moet alles een beetje beter op zijn plek vallen. Ik kijk erg uit naar het tweede deel van het seizoen.”

Verantwoordelijkheid nemen
“Voor mij is veel verbetering mogelijk. Niet gek, want ik heb er een jaar uitgelezen. Op de training is mijn schot alweer overtuigender dan eerst”, besluit Mohlin. “Ik wil vanaf februari meer verantwoordelijkheid nemen.”

Foto: Cobi Neeft

Bron: Handbal Inside