eye-of-the-tiger

Wat is HV FIQAS Aalsmeer

Wat is de handbalvereniging FIQAS Aalsmeer ?

De handbalvereniging Aalsmeer – FIQAS, een softwarebedrijf uit Aalsmeer is daarvan al 12 jaar de hoofdsponsor- bestaat al vanaf 1932 en is daarmee een van de oudste handbalverenigingen in Nederland. Begonnen als onderdeel van de turnvereniging – zo is handbal ook ontstaan vanuit Duitsland en Denemarken- werd de handbalafdeling in de zeventiger jaren volledig zelfstandig.

Het handbal werd oorspronkelijk alleen buiten gespeeld, op een veld met de afmetingen van een voetbalveld en het aantal teamleden gaf ook de naam aan de sport: “elfhandbal”. Het handbal evolueerde en werd in het begin van de veertiger jaren ook binnen gespeeld: in bedrijfshallen en –zie Aalsmeer- in de veilinghal. De Aalsmeer-heren waren dan ook de eerste officiële zaalhandbalkampioen van Nederland in 1946. De ontwikkelingen volgden elkaar op:

Naamloos-2

het elfhandbal verdween en werd vervangen door ‘7 handbal’ dat buiten gespeeld werd op een verharde ondergrond ( asfaltvelden), iets wat nu nog steeds op recreatief niveau gebeurt. Het zaalhandbal nam echter steeds meer de overhand en nu is handbal op niveau alleen nog maar zaalhandbal.

Aalsmeer heeft zich in het zaalhandbal altijd onderscheiden: de vele landstitels en gewonnen bekers geven dat duidelijk aan. De basis van die successen was –en is nog steeds- de eigen jeugdopleiding. Door een van de sportcommentatoren is Aalsmeer, vanwege de jeugdopleiding, wel eens “het Ajax van het handbal” genoemd. In de jeugdopleiding wordt geïnvesteerd: in trainingsuren, in goede trainers, in een goede begeleiding, in een uitdagende op het bedrijven van topsport gerichte omgeving.

Anno 2013 is Aalsmeer een handbalvereniging met ongeveer 400 leden. Het eerste dames- en herenteam spelen beide in de hoogste vaderlandse competitie: de eredivisie. Ook alle eerste jeugdteams ( A- en B-jeugd) spelen in de landelijke jeugddivisie, bewijs voor de stelling dat de jeugdopleiding van Aalsmeer goed is.

Op zaterdag 7 december jl. veroverden de FIQAS Aalsmeer heren door een zege op koploper Volendam de eerste plaats in de Nederlandse competitie en omdat die wedstrijd ook meetelde in de puntentelling voor de BeNeLux-competitie nam Aalsmeer in groep B van die competitie ook de leiding over. Goede vooruitzichten voor én een plek in de Nederlandse kampioenspoule en op een plek in de Final Four van de BeNeLux-competitie, die op 29 en 30 maart gespeeld wordt in Luxemburg.

Voor de interlands in het kader van het kwalificatietoernooi voor de EK van 2014 staan de Aalsmeerspelers Benghamen, Wong en Van Dam op de lijst van potentiële internationals; ook dit geeft aan dat er bij FIQAS Aalsmeer op hoog niveau gehandbald wordt.

“Koploper zijn” is het motto, waaronder gewerkt wordt. De vertaling naar de competities is een simpele, maar ook op bestuurlijk, organisatorisch en maatschappelijk terrein streven we daarnaar. Vertaalt zich in de actieve deelname in verschillende bestuurlijke gremia, in het opzetten van een eigen sportbureau en in het geven van vele clinics aan basisscholen en ook aan andere handbalverenigingen.

De spelers/speelsters zijn amateurs als het gaat om betalingen. Qua inzet zijn ze zeker met semi-professionals te vergelijken: het aantal wekelijkse trainingen, het aantal wedstrijden in een seizoen onderbouwen deze stelling. Toch kost handballen veel geld: zaalhuur; reiskosten; kleding; paramedische voorzieningen; contributies zijn enkele kostenposten. Als de prestaties goed zijn moeten er veel kosten gemaakt worden voor het spelen van de BeNeLux-competitie en/of het spelen van Europa Cupwedstrijden. Daarnaast: opleiden kost veel geld. Logisch dus dat de vereniging in haar streven afhankelijk is van sponsoren.